Edirne'de ormanlık arazi rant edildi, yemyeşil alanlar çöl oldu

Edirne'de Kapıkule yolu üzerinde Kazanova mevkiinde sedde boyunca DSİ ait arazide çeltik ekim hazırlığı Yıldırımlıları tarlalara döktü.

18 kilometrelik alanda son üç yıldır ekim yapıldığını şimdi de tren yolu altında yerleşim yerine yakın alanda çeltik ekim hazırlığı organik tarım ve hayvancılık yapan Yıldırımlılar'ı huzursuz etti. Genç yaşlı, kadın erkek mahalleli defalarca konuyu ilettikleri ancak mağduriyetlerini önleyecek çözüm bulamayınca yetkilileri basın aracılığıyla göreve davet etti. "Doğa harikası çöl oldu" diyen Yıldırımlılar haklarını sonu kadar arayacaklarını haykırdı. Ağaçların katledildiği, yeşilliğin yok edildiği alanda oturarak durumu protesto eden Yıldırımlılar, kurumuş çöle dönmüş arazilerindeki "Cennet" dedikleri güzelliğe yeniden kavuşmak istiyor.
Hayvancılık ve organik tarımla geçimini sağlayan Yıldırım mahalle sakinleri, kentin uluslar arası yol üzerinde adını Kazanova mevkiinden alan sedde boyunca çeltik ekim alanlarının yerleşim yerine yaklaşmasını protesto etti. Göz göre göre çok sayıda Kavak, Söğüt, Ceviz, Ayva, Dut gibi çeşitli ağaç türlerinin ekili olduğu alanın katledilmesine "dur" diyen çıkmadığını öne süren Yıldırımlılar, yem yeşil ağaçlık alanın yok edilmesinden üzgün. Yıldırım Beyazıt Mahalle Muhtarı İsmail Kileci, Aza Faruk Kosva, organik tarım ve hayvancılıkla uğraşan yetiştirici ve üreticilerle, evinin camını açamayan, çocuklarının hastalandığını öne süren anneler Kazanova mevkiinde çeltik ekimine hazırlanan alanda bir araya geldi.

*Hayvancılıkla uğraşanlar endişeli

Koyun keçi sürüsünü otlatmak için alana gelen 49 yaşındaki hayvan yetiştiricisi Hüseyin Bop, yeşillik kalmadığını hayvancılık yapamamaktan endişe duyduğu endişeyi şu sözlerle dile getirdi; "Meramızı da sürdüler şaşırdık artık. İyi kötü ben bunlarla üç tane evlat bakıyorum. Ben bunları da satarsam ben ne yerim? Yazık günah, benim bir çocuğum da özürlü. Burası da kapandımı  ben mahvoldum demektir. Başka otlatacak yer yok. Orası yasak burası yasak ne yapacağız? Ben bu hayvanları satarsam ne iş yapacağım? Zaten millet işsiz güçsüz, sattım mı kendimi de asmam lazım.  Bizim meramız kalsın ki hayvanlarımızı otlatabilelim. Doğdum doğalı ben bu hayvanların sayesinde ekmek yiyorum. Bin bereket versin, bu benim baba mesleğim. 50 yaşında girmişim bu saatten sonra ne iş yaparım? Bizimle de ilgilenen de olmuyor.  Ağılda da bakamıyorum bir çuval yem olmuş 30 TL. Çoluğuma çocuğuma mı bakayım, hayvanlara mı bakayım otlatmak zorundayım"

*Yıldırımlı'nın ortak sesi; “Doğa harikası, oldu çöl”

Yıldırımlılar yazın piknik yaptıkları, hayvanlarını otlattıkları yemyeşil alandaki ağaçların katledilmesine isyan etti. Gidecek başka yerleri olmadığını ve evlerine yakın alanda çeltik ekimi yapılmak istenmesine karşı olduklarını belirten mahallelinin ortak görüşü, "Bir kişinin karnı doyuyor bin kişinin karnı aç kalıyor. Çöl oldu burası, çeltik tarlalarından sineklerden kendimizi kurtaramıyoruz. Kızanlarımız hastalıktan kurtulamıyor. Havyanlar açlıktan susuzluktan kırılıyor. Hayvanlarımız hastalıktan kurtulamıyor. Burası doğa harikasıydı artık çöl. Bu işe 'dur' densin" şeklinde.


*Yetkilileri göreve çağıran Aza Kosva: “Çeltik komisyonu da görevini yapmalı”
 
Birinci Aza Faruk Kosva, DSİ'ye ait bir yerde çeltik yapmakta ısrarlı vatandaşın bu girişiminin engellenmesi gerektiğini ve bu konuda Çeltik Komisyonu'nun da görevini yapmadığını öne sürdü. Yetkilileri göreve çağıran Aza Kosva konuşmasında,
"Burası DSİ'ye ait olan arazilerdir. DSİ'ye ait arazilerde Doğan Saka adlı kişi çeltik ekmek için çalışma yapıyor. Biz de bunu engellemek için mücadele ediyoruz. . DSİ yetkilileri de Doğan beye yazı yazacaklarını ondan sonra müdahale etmeye hakkı olduklarını söylediler. Tüm ilgili mercilere durumu ileterek mücadele ediyorduk fakat DSİ'ye ait olan bir araziyi gelip sıradan bir vatandaş burada bu kadar insanı mağdur edemez. Yıllardır Yıldırım halkının hayvanları otluyordu, çeltik ekimi yapıldığında insanlarımız sinekten etkileniyor. Yetkililer duysun, bu duruma müdahale etsin, halk mağdur. Milli Emlak Müdürlüğü'nden ben burasını kiraladım" diyor fakta biz bunu araştırdık. Bu araziler Milli Emlak Müdürlüğü'nün değil, DSİ'nin tescilli arazisi ve kullanımı DSİ'ye aittir.  Bu araziler otomatikten söz sahibi DSİ'dir. Doğan Saka'ya muhtar ve azalarla gittik, Ben ekerim kimse müdahale edemez" diyor. Bunu neye dayanarak söylüyor bilmiyoruz. Biz mağduriyetimizin önlenmesini ve tüm yetkilileri de göreve davet ediyoruz. Yıldırım halkı sinekten dolayı penceresini açıp oturamıyor, geçen yıl da biz çeltik komisyonuna şikayet ettik. Geldiler ölçtüler bir kilometre ileriye çeltik ekmek için müsaade verdiler. Fakat çeltik komisyonu kurutması gerektiği halde kurutmadı. Pompalara kadar bu ekim sürüyor. Çeltik komisyonu da görevini yapmadı. Geçen yıl dilekçe de verdik. Çeltik komisyonu da görevini yapsın. Biz sonuna kadar hakkımızı mahalleli olarak arayacağız" ifadelerini kullandı.

*Muhtar kileci, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesini istedi

"Vaziyet ortada" diyen Yıldırım Bayezit Mahalle Muhtarı İsmail Kileci, mahalleye çok yakın bir yerde yapılan çeltik ekiminden halkın rahatsız olduğunu belirtti. Muhtar Kileci, "Kazanova mevkii yeşillik ağaçlıktı, hepsi kesildi. Adı geçen şahıs geldi ve halk mağdur oldu. Yetkililere defalarca bildirdik, kimse yardımcı olmuyor. Amacımız, sesimizi duyurmaktır. Vatandaşımız bu mağduriyetten kurtulsun, bu kişiye dur densin" diye konuştu.
Organik tarım ve hayvancılığın tehlikeye düştüğünü belirten çiftçi Halil Türkan da, başta çeltik ekimi yapmaya hazırlanan vatandaşın halkın tepkisini dikkate almasını istedi. Yapılan girişimin çevre ve sağlık açısından da risk oluşturduğuna dikkat çeken Türkan şunları söyledi;  "Yıldırım Kazanova mevkiinde tarımsal faaliyet içindeyiz. Burada bir oldubitti ile karşı karşıyayız. Yöreye üç yıl önce gelen çeltik ekimiyle uğraşan Emin Saka ve oğlu Doğan Saka arazi satın almıştır, doğal hakkıdır. Çeltik üretiminde alışıla gelmiş ilişkilerin dışında bir yol izleyerek ekim alanını geliştirmiş, doğaya zarar verecek kimliğe bürünmüştür. Ekili alanlardaki ağaçların yok edilmesi ayrı bir üzüntü verici olay. Herkes bu olaya tanık
Ben çiftçiyim meyve bahçem var. Biz organik tarım yapmaya çalışıyoruz. Ne varki çeltik alanlarında kullanılan kimyasal maddelerin buharlaşması organik tarım yapmamıza engel oluyor. Kaldı ki her geçen gün semte insanların yerleşim alanı olan meskun mahale çeltik ekim alanları yaklaşmakta ve Kapıkule'ye kadar uzanan sedde 1 ve 2 Kazanova seddeleri boyunca DSİ mülkiyetindeki tarım arazisi de çeltik ekimine hazırlanıyor. İnsanlarımızın tepkisi bunadır. Kesinlikle ilgili şahıs buralarda mal edinmeye başladığında Yıldırım semti insanları görüştü, hayvancılığın ciddi zarar göreceğini, otlak diye bir yerin kalmadığı ortada. Sedde boyunca uzunan alanda hayvanlar otlatılıyor. Eğer burası da ekime hazırlanırsa Yıldırım'da hayvancılıkla uğraşan hiç bir insan buraya giremeyecek. 18 kilometre uzanan bir alan ancak şu an ekim yapılan yerde yaklaşık 3 kilometrelik bir alan içinde sedde boyunca ekim yapılıyor. Karakola kadar bin 800 metre. Bu alanda ilk kez sedde boyunca ekim yapılacak Ancak sedde ve Meriç Nehri arasında kalan kesimde geçtiğimiz yıllarda yapıldı ve son üç yıldır da yapılıyor. Çağrımız; başta Doğan beyin halkın tepkisine duyarlı olmasıdır. DSİ ilgilileri, İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere tüm yetkililerin konuyla ilgilenmesidir. “

*Kadın yetiştirici Ertuğrul; “Mahvolduk”
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşan Emine Ertuğrul, "19 yıldır Edirne'deyim tren yolunun altında dört yıldır küçükbaş havancılıkla uğraşıyorum. 150 koyun keçim var. Bir seneye kadar burada hayvan otlatıyorduk. Şimdi buraya başladılar, daha önceki yıllar öbür taraflara etmesinler diye karşı çıktık. Sinek ayrı bir dert. Çeltiklere atılan ilaçtan hayvanlarımız hasta oluyor. Kaç tane koyunumuz kuzu attı. Sabaha ağılda hayvanlarımızı ölü buluyoruz. Mecburuz hayvanlarımızı bir yerde otlatacağız. Başka yerimiz yok, bir burası vardı o da elden gidiyor. Mahvolduk. Üç yıldır daha önceki alanlarda yapılıyordu, burası da yeni hazırlanıyor" diyor.
Endişe duydukları konuyu basın aracılığıyla Edirne kamuoyu ile paylaşıp yetkililere sesini duyurmaya çalışan Yıldırımlılar çöle dönmüş arazide oturma eylemi yaptı. Otlarla kaplı yemyeşil alandaki toprağı avuçlayarak "Cennetimizi geri istiyoruz" diyerek duyarlılık bekliyorlar.

DSİ yetkilileri ne diyor?

Görüşünü aldığımız DSİ Yetkililerine; Yıldırım Kazanova Seddesi altında bulunan 1108 ada ve üzerindeki parselleri sorduğumuzda bu parsellerden 4-5-6 ve 7 nolu parsellerin Eskikadın da şahıs arazileri olduğunu ileri sürerek kendilerine söz söyleme hakları bulunmadığını belirtseler de bunların dışındaki kalan parsellerin ise akıbeti hakkında hiçbir açıklamada bulunmuyor ve bu  tür bir açıklama yapmaktan da kaçınıyorlar. (mhç)