"Edirne Lisesi de bir vakıf eseri"

Eski İstanbul Caddesi'nde eğitim öğretime devam eden ve geçtiğimiz hafta kuruluşunun 152nci yıldönümünü kutlayan Edirne Lisesi'nin eğitim binası da Edirne'deki birçok eski eser gibi bir vakıf eseri.

Edirne Lise Binasının vakfiye tarihçesi ile ilgili bilgi veren Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, tapunun 659 ada 3 parselinde Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıt ve tescilli 5928 m² alan üzerinde kurulu lisenin aslında, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Vakfı’na ait külliyenin bir parçası olduğunu ifade etti.
Vakıflar Bölge Müdürü Özer, Edirne Lise Binasının temellerinin bundan 336 yıl önce, 1673 yılında kurulan Oruçoğlu Merzifonlu Sadrazam Kara Mustafa Paşa Vakfı tarafından oluşturulduğunu söyledi. Bu tarihi binada Erkek Muallim Mektebi olarak Türk Medeniyetine ilim ve bilim adamları yetiştirmek üzere eğitime başlandığını kaydeden Hüseyin Özer, 1912 yılından itibaren ise bu Vakıf binasının Edirne Lisesi olarak eğitim hayatına katıldığını kaydetti.
Hüseyin Özer’in verdiği bilgiye göre, eski zabıt kaydında lise ve arsası, bir oda ve bir harmanı havi arsa ile Dar’ül Muallimin Mektebi olarak iki parça halinde, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Vakfından Edirne Cemaatı İslamiyesi (Vakfı) adına kayıtlıydı. Cemaatı İslamiyeler (Vakıfları), 1923 yılında Trakya toprakları Yunanlılardan kurtarılıncaya kadar faaliyette bulundular, daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan Teşkilatı Esasiye Kanunu ile tamamen lağvedildiler.
Bu vakıfların kapatılmasının ardından taşınmazın Hazine adına tescil edildiğini kaydeden Hüseyin Özer, 7044 sayılı kanun kapsamında Edirne Lisesi binasının da içerisinde bulunduğu parsel aslında Cemaatı İslamiye (Vakfı) adına kayıtlı olduğundan, 1989 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kaydolduğunu belirtti.
“Edirne Lisesi’nin kuruluşunun 152.yılını gönülden kutluyorum.” diyen Vakıflar Bölge Müdürü Özer, topluma kazandırdığı üstün vasıflı ve yetenekli mezunları ile bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da ülkesine, milletine ve Vakıfının ruhuna yaraşır hizmetlere vesile olacak insanlar yetiştireceğini ümit ettiğini sözlerine ekledi. (mc)