Edirne'nin Fethinin 648. yıl Dönümü kutlanıyor

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, ''Edirne, yüklü mirasını günümüze kadar taşıyan önemli bir kültürel kimliktir'' dedi.

     Edirne'nin fethinin 648. yıl dönümü Fatih Sultan Mehmet Anıtı'nda düzenlenen törenle kutlandı.
     Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, törende yaptığı konuşmada, Edirne'nin tarihi zenginlikleriyle, kültürel değerinin meydana getirdiği uygarlık birikimiyle dünyanın kıskandığı sayılı şehirlerden olduğunu söyledi.
     Edirne'nin her dönemde önemli bir kent olduğunu ifade eden Özcan, ''Anadolu ile Avrupa arasında kültürel ilişkilerin ve gelişmelerin tüm özelliklerini yansıtan Edirne, yüklü mirasını günümüze kadar taşıyan önemli bir kültürel kimliktir'' dedi.
     Edirne'nin bilimsel araştırmalarla hak ettiği yere gelmesi gerektiğine inandığını bildiren Özcan, şunları kaydetti:
     ''Büyük şehirlerin tarihlerinde önemli mihenk taşı kabul edilen tarihler vardır. Bunlar kuruluş, işgal ve kurtuluş gibi olayları kapsamaktadır. Biz de bu yıl Edirnemizin ecdadımız tarafından alınarak ilelebet bir Türk şehri olarak bize armağan edilmesini anmak istedik. Bu anma etkinlikleri önümüzdeki dönemlerde mutlaka daha kapsamlı olmalı, bu konuda ilmi tartışmalar yapılmalı ve Edirnemiz tarihi araştırmalar konusunda da hak ettiği konuma getirilmelidir.''
     Edirne Valisi Mustafa Büyük, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşenur İslam, daire müdürleri ve öğrencilerin katıldığı tören, halk oyunu gösterisi ve öğrencilerin şiir okumasının ardından sona erdi.
    
    *Kitabenin silinen yazıları yenilenecek
    
     Törenin ardından Fatih Sultan Mehmet'in heykelinin bulunduğu alanda Fatih Sultan Mehmet'in hayatının yazılı olduğu kitabenin yazılarının silik olduğunu fark eden Edirne Belediye Başkanı Sedefçi, görevlilere kitabenin yenilenmesi talimatını verdi.