Edirne'nin turizm sorunları görüşüldü

Edirne Valisi Mustafa Büyük, kentin turizmden gerekli payı alabilmesi için, tesisleşme sorununun bir an önce halledilmesi gerektiğini söyledi.



Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenen toplantıda konuşan Vali Büyük, Edirne'nin turizm potansiyeli bulunduğunu, kentin birçok cazibe merkezine sahip, tarihi ve kültürel alanları ile bir açık hava müzesi görünümünde olduğunu belirtti.
Edirne'deki en büyük eksiğin tesisleşme olduğunu vurgulayan Büyük, ''Tesisleşme olmadan bir yerin cazibe merkezi olması imkansız. Turizmden gerekli payı alabilmek için Edirne'deki tesisleşme sorununu bir an önce halletmeliyiz'' dedi.
Vali Büyük, şöyle devam etti:
''Turizmde bir yerin ilerleme kaydetmesi için bazı olmazsa olmazlar vardır. Bunların başında güvenlik, ulaşım, eğlence, alışveriş merkezleri ve tesisleşme gelir. Edirne güvenlik açısından güvenli bir şehir, ulaşım açısından ortada bir yerde çünkü deniz ve hava ulaşımı yok.''
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (TÜRSAB) Başaran Ulusoy da Edirne'deki turizm potansiyelinden yararlanmanın tek şartının birlik, beraberlik ve tanıtımdan geçtiğini ifade etti.
Napolyon'un ''para para para'' söylemini Edirneliler'in ''tanıtım, tanıtım, tanıtım'' olarak kendilerine marş yapmaları gerektiğini belirten Ulusoy, şunları kaydetti:
''Edirneliler, Kültür ve Turizm Bakanlığında önemli görevlerde başarıyla görevini sürdürerek, kentlerine vali olarak atanmış biri tarafından yönetiliyor, bu Edirne için büyük şans. Ancak birlik beraberlik ve tanıtımla Edirne'nin var olan şansları artıya dönüştürülmeli.''
Türkiye'deki tarihi ve kültürel birçok zenginliğin tanıtılamamasından yakınan Ulusoy, şöyle dedi:
''Neredeyse 700 yıllık bir kültürümüz var. Tarihi Kırkpınar yağlı güreşleri. İspanya, Kırkpınar'a sahip olabilmek için neler vermezdi. Barselona'da İspanyollar yıllardır bitmeyen kiliseyi turistlere gezdirerek para kazanıyor, biz bir baş yapıt, Selimiye'yi tanıtamıyoruz.''
Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması açısından her kesimin birlik ve beraberliğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Ulusoy, ''Çanakkale Türkiye'nin ön sözüdür. Orada yan yana yatanların nüfus cüzdanlarına bakılmadı. Bu ülkeyi emanet edenlere vefa borcumuz var. Şimdi Türkiye'yi kaşımanın değil okşamanın zamanıdır'' diye konuştu.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise kent turizmine katkı sağlayacağını düşündüğü projeler hakkında bilgi verdi.
Edirnelilerin yatırım yapmakta biraz cesaretsiz olduklarını belirten Sedefçi, ''Edirneli yatırım konusunda yüreksiz. Edirne gibi çağdaş insanların olduğu bir yerde birlik ve beraberlik için bir araya gelinmiyor. Bu kentin kalkınması için birlik ve beraberlik ve kol kola girmek şart'' dedi.
Sedefçi, Edirne'nin turizmde hak ettiği yere gelmesi için pek çok görüşme yaptıklarını, kısa bir süre içinde Hilton Otelleri üst düzey yöneticisiyle (CEO) Edirne'ye yatırım konusunda görüşeceklerini bildirdi.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alamut da odalarının Edirne'nin turizm konusunda yaptığı ve planlanan projelerini anlattı.
Görev süresi Temmuz ayında dolacak olan Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Angel Angelov da yaptığı veda konuşmasında, Edirne'den çok güzel hatıralarla ayrılacağını ve günden güne gelişen Bulgaristan-Türkiye ilişkilerinin gelecekte daha güzel yerlere geleceğine inandığını kaydetti.
Konuşmaların ardından TÜRSAB Başkanı Ulusoy ve Angelov'a, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Alamut ve ETSO Meclis Başkanı Ömer Erakman tarafından plaket verildi.
Ulusoy'a plaket verilirken plaketin camdan olan kısmının düşerek kırılması üzerine Ulusoy, ''Demek ki Edirne'ye bir daha geleceğiz. Nazar çıktı'' dedi. aa