Edirne, Trakya'daki Kapalı Psikiyatri Servisi boşluğunu dolduracak

Edirne Devlet Hastanesi'nde oluşturulan 28 yataklı ''kapalı psikiyatri servisi'' (Modern dizaynlı, yüksek güvenlikli) bölgedeki bir çok hastanın ihtiyacına cevap verebilecek.

Edirne Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Şerif Top, hastanede oluşturulan kapalı psikiyatri servisinin Trakya'da tek olduğunu söyledi.
Edirne Devlet Hastanesi'ndeki kapalı psikiyatri servisinin, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin yükünü ve bölgeden İstanbul'a sevkleri azaltacağını anlatan Top, ''Psikiyatri servisimiz Trakya'da tek olduğu için, Tekirdağ ve Kırklareli gibi çevre illere de hizmet edecek. Daha önce İstanbul'a sevk edilen bir çok hasta artık Edirne Devlet Hastanesi'nde tedavi edilebilecek. Bu hem hasta hem de hasta yakınlarını belli bir yükten kurtaracak'' dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın kapalı psikiyatri servislerinin açılması için hastaneleri teşvik ettiğini de bildiren Top, ''Türkiye kapalı psikiyatri yatak sayısı, Avrupa ülkelerine göre, olması gerekenden 10 kat noksan. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında buna çok önem veriyor ve hastanelerin, kapalı psikiyatri servisi açmalarını teşvik ediyor'' diye konuştu.

*Camlar ve aynalar kırılmaz, duş başlığı ağırlığı taşımaz
    
Top, kapalı devre psikiyatri servisinin bölgedeki büyük bir açığı kapatmasının yanında, güvenlikli olması açısından da Türkiye'de modern anlamda dizayn edilmiş ve güvenlikli bir psikiyatri servislerinden olduğunu belirtti.
Hastaların tüm güvenliğinin düşünüldüğünü anlatan Top, şunları söyledi:
''Hastaların cam ve aynaları kırarak kendilerine zarar vermemesi için servisimizdeki camlar ve aynalar kırılmaz malzemeden yaptırıldı. Ayrıca banyoda hastaların kendilerini asma ihtimaline karşı, duş başlıkları yerinden hemen çıkacak şekilde oluşturuldu. Kapılar hastaların arkasına yığınak yapmaması için dışa doğru açılımlı olarak dizayn ettirildi. Pencereler, özel anahtarla açılıyor. Her şey hastaların güvenliği ön planda tutularak yaptırıldı.''
Servisin en konforsuz yerinin sigara odası olarak döşendiğini bildiren, Top, ''Servisin A'dan Z'ye tüm mobilyaları, aksesuarları en kaliteli ve güvenli malzemelerle döşendi. Tek konforsuz mekan, hastaların sigaralarını içebilecekleri sigara odası. Hastalar çabucak odadan çıksın diye iki sandalye koyarak, konforu sigara odasında sağlamadık'' dedi.
Hastaların meşguliyetinin sağlanması için çeşitli aktivite ve kursalar da açacaklarını kaydeden Top, ''Serviste langırt masası, spor aktiviteleri ve el işi kurslarıyla hastaların meşguliyetlerini sağlayacağız. Televizyon izleme odası ve kütüphanede hastaların kafalarını dağıtmak için dizayn edilmiş alanlardan'' dedi.
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Trakya'da da psikolojik vakalarda artış olduğunu ifade eden Top, şunları kaydetti:
''Yaşam koşulları zorlaştıkça, depresyon ve anksiyete bozukluklarında artışlar yaşanıyor. Akıl hastalarında ise yaşam koşullarından ziyade genetik bir etkilenme var. Servis, akıl hastalarına yönelik uygulayacağı tedaviler ve meşguliyetlerle bölgede bir boşluğu dolduracak.''