Edirne Valiliği'nden ETSO'ya "Madde" hatırlatması

Edirne Valiliği, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'na (ETSO)nalbur, tesisatçı, bakkal ve seyyar satıcıların bally, tiner vb. gibi uçucu maddelerin 18 yaşından küçük kişilere satılmaması konusunda önemli bir hatırlatmada bulunuldu.

Edirne Valiliği, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na nalbur, tesisatçı, bakkal ve seyyar satıcıların bally, tiner vb. gibi uçucu maddelerin 18 yaşından küçük kişilere satılmaması konusunda önemli bir hatırlatmada bulunuldu.
Konuyla İlgili Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;
“Edirne Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü'nden Odamıza intikal eden yazıda; Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine paralel olarak, madde ve madde bağımlılığı ile mücadelede daha etkili bir ulusal yapının tesisi için “Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılık ile Mücadelede Ulusal Politika ve Strateji Belgesi” Başkanlık Makamının 20.11.2006 tarihli olurlarıyla imzalanarak yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.
Bu çerçevede, Valiliğimiz bünyesinde “Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Kurulu” oluşturularak çalışmalara başlanılmış, 2008-2010 yıllarını kapsayan dönem içerisinde ilgili tüm kuruluşlara rehberlik edecek “Yerel Eylem Planı” hazırlanarak 22.10.2008 tarihi itibariyle yürürlüğe konulmuştur.
Yazıda, bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Kurulunun, Kurul Toplantısında; Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında yürütülmekte olan çalışmalara paralel olarak bally, tiner vb. uçucu maddelerle mücadelenin esas olduğu, mücadele için sorunun tabandan başlamak gerektiği, bu maddelerin kapsam olarak konusu suç teşkil eden maddeler olmadığı için nalburlar, tesisatçılar, bakkallar ve seyyar satıcılarda da satılabildiği, bu durumunda bağımlı kişilerin bu maddeleri temin etme imkânını kolaylaştırdığı, bu yönde tedbirler alınması gerektiği belirtilmiştir.
Konu ile ilgili olarak 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun Emre Aykırı Davranış başlığı altında 32. maddesinde belirtilen “(1) Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir. (2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulan hallerde uygulanabilir. (3)1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526'ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır” hükmü doğrultusunda tedbirler alınabileceği, konunun kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ilgilendirdiği, bu cezayı veren makamın emri uygulayan kişi olduğu için söz konusu maddelerin meslek icabı olan nalburlar ve tesisatçılarda “18 yaşından küçüklere ve görünümleri itibariyle o maddeyi başka amaçla aldığı anlaşılan kişilere satılmaması”, bakkallar, seyyar tezgâhlar ile birmilyoncu olarak tabir edilen yerlerde “hiçbir koşulda satılmaması” ve gerekli önlemlerin alınması istenmiştir.
Ayrıca yazıda, söz konusu işletmelerde 18 yaşından küçüklere ve görünümleri itibariyle o maddeyi başka amaçla aldığı anlaşılan kişilere satılmaması, satılması durumunda haklarında yetkili mercilerce yasal işlem yapılacağı ifade edilmiştir.” (mc)