Edirne Valisi Büyük: ''Edirne, tarih boyunca göç nedeniyle sıkıntılar yaşamış bir şehirdir''

Edirne Valisi Mustafa Büyük, ''Edirne, tarih boyunca göç nedeniyle sıkıntılar yaşamış bir şehirdir'' dedi.

     Mustafa Büyük, ''Bulgaristan Türkleri'nin Zorunlu Göçü Anma Haftası'' etkinlikleri kapsamında Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, göçlerin dünya tarihinde önemli sonuçlar doğurduğunu söyledi.
     Gelecekte göçlerin yaşanmamasını temenni eden Büyük, ''Milletlerin tarihinde göçler sosyolojik sonuçlar doğurmuştur. Edirne, tarih boyunca göç nedeniyle sıkıntılar yaşamış bir şehirdir, 1989 göçüne tanıklık etmiş bir kenttir'' diye konuştu.
     Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı Jelü Jelev ise 1989 yılındaki göçlerin nedenlerinin politik olduğunu bildirdi.
     Yaşanmış olaylara takılmanın kimseye birşey kazandırmayacağını ifade eden Jevel, şöyle devam etti:
     ''O zamanki zulümler o dönemdeki hükümetin ayıbıdır. Artık ileriye bakmalıyız. Geriye bakarsak tökezler ve düşeriz. Tarihi değiştiremiyorsak tarihten ders çıkarmalıyız. Bulgaristan, Türkiye ile iyi ilişkiler içinde. Biz, Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyoruz. Bence AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var''
     Türk ve Bulgarlar'ın iyi ilişkiler içinde olduklarını ve bu iyi ilişkinin günden güne arttığına işaret eden Jelev, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile iyi bir dostluğu bulunduğunu, kendisine ''küçük kardeşim'' diye seslendiğini söyledi. Jelev, geniş ve ileri görüşlü olduğunu belirttiği Demirel'in, tipik bir Osmanlı olduğunu kaydetti.
     MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici de 1989 yılında göç nedeniyle yaşanan olaylardan ders alınması gerektiğini dile getirdi.
     Geleceğin tarihi bilmeden inşa edilemeyeceğini ifade eden Ekici, şunları kaydetti:
     ''20. yüzyılda çok büyük acılar yaşandı. Biz, düşmanlıkları körüklemek değil dostluğu artırmak istiyoruz. Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen gün artıyor. İki ülke arasındaki ticaret her geçen gün artıyor. Geçmişten dersler çıkararak ileriye bakmalıyız. Göçte yaşanan olayların izleri silinmeli, iyiye ve güzele yol almalıyız.''
    
     -DİĞER KONUŞMALAR-
    
     Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise 1989 göçünde Edirne'de belediye başkanı olduğunu hatırlattı. Aradan 20 yıl geçmesine karşın göçlerde yaşanan olayları unutmadığını vurgulayan Sedefçi, ''Vatandaşlarımızın o zamanki feryatları hala kulağımda çınlıyor. O zaman çok acemi bir başkan olmama rağmen göçmenlerimiz için elimizden ne geliyorsa yaptık. Çadır kentler kurduk. Mahalleler yaratarak altyapılarını tamamladık. Kardeşlerimize tüm gücümüzle yardım ettik'' dedi.
     Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Ercüment Konukman ise 1989'da çok büyük bir göç olayının gerçekleştiğini ve 2 haftada 100 bin kişinin zorunlu göç yaptığını söyledi.
     Eski Devlet Bakanı Ünal Erkan ise 1989 yılındaki göçlerde devletin olanaklarını tümüyle seferber ettiklerini hatırlattı.