Edirne Valisi Büyük: ''Sabah 2 kilometre olan kuyruk 3 saatte bitirildi''

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki gurbetçilerin yurt dışına çıkış yapmak üzere oluşturdukları kuyruğun eritildiğini bildirdi.


Büyük, yaptığı açıklamada, ''Sabah 2 kilometre olan kuyruk 3 saatte bitirildi. Gurbetçilerimiz tatil bitiminde genellikle perşembe ve cuma günleri Türkiye'den çıkış yapmak istiyorlar. Bu nedenle sınır kapılarına yığılmalar oluyor'' diye konuştu.
''Bizim için çıkışta çok problem yok. İşlemler girişe göre daha kısa sürüyor'' şeklinde konuşan Büyük, ''Ancak Bulgaristan tarafından araçlar iyice kontrol ediliyor. Son aylarda sınırı yasa dışı yolla geçmek isterken Bulgar Gümrüğünde yakalanan Türk sayısı 40'ı buldu. Bu bilgiyi Filibe Başkonsolosumuzdan aldık. Bunun sonucunda Bulgarlar denetimleri iyice sıkıyor'' şeklinde konuştu.
Kapıkule Sınır Kapısı'nın giriş-çıkışları rahatlıkla karşılayabilecek durumda olduğunu kaydeden Büyük, şöyle konuştu:
''Sabah saatlerinde kuyruk olunca, kısa süreli olarak Hamzabeyli Sınır Kapısı'na yönlendirme yaptık. İpsala Sınır Kapısı'nda da durum aynı. Gurbetçiler bu yıl İpsala'yı geçen yıla göre, daha çok tercih etti. Bu yıl Temmuz ayında sınır kapılarından geçen Türk yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 10 daha fazla. Perşembe ve cuma günleri geçişlerin daha seri olması için tedbir alıyoruz. Personel takviyesi yapılıyor. Gönlümüz hiç beklemeden geçmelerinden yana. Ancak, sorun bize bağlı değil. Bulgarlar kaçak geçişleri önlemek amacıyla daha dikkatli hareket ediyor. Gurbetçilerimiz bu gibi yasa dışı işlere karışmasınlar. Sonra geçiş süreleri uzuyor, bu işe karışanlarla ilgili yasal yaptırımlarda çok fazla. Mağdur olmak istemiyorlarsa, bu tür olaylardan uzak dursunlar.''
Sabah saatlerinde Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkış yapmak isteyen gurbetçiler sınır kapısından 2 kilometre mesafede kuyruk oluşturmuş, çift taraflı parklar nedeniyle zaman zaman yol trafiğe kapanmıştı. aa