Edirne Valisi Büyük, TÜ için hangi konuda "Daha çok çaba sarf etmeli" dedi?

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü'nce, bu yıl beşincisi düzenlenen ''Uluslararası Sinan Sempozyumu'' başladı.

     Edirne Valisi Mustafa Büyük, TÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonu'ndaki sempozyumun açılışında, mimarlığın insan hayatını kolaylaştıran, güzelleştiren bir bilim ve sanat dalı olduğunu söyledi.
     Vali Büyük, şehir dokularının ve mimarinin korunması amacıyla son dönemde bütçeden büyük paylar ayrıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Edirne'de, mimari eserlerin korunması alanında önemli işler yapılıyor. Ancak, Edirne'nin şehir kimliğinin ve şehir dokusunun korunması anlamında üniversitemizin daha fazla emek sarf etmesi gerektiğini düşünüyorum.
     Son dönemde mimari eserlerin korunmasında, kamusal kaynaklardan büyük pay ayrılmaya çalışılıyor. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine baktığımızda Edirne'den çok fazla talebin olmadığını görüyoruz. Bu nedenle bu meslekte çalışan insanlar, önderlik ederek, mevcut eserlerin muhafazası, kullanılması konusunda gayret sarf etmeli.''
     Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken ise mimari eserlerin korunması konusundaki düşüncenin ''tekil anlayıştan bütüncül anlayışa geçiş yaptığının'' altını çizdi.
     Döleneken, şunları söyledi:
     ''Edirne ve diğer kentlerde hatta dünyanın pek çok kentinde koruma konusu, tekil binaların korunması, tekil eserlere yoğunlaşma olarak ortaya çıktı. Aslında bu elbette önemliydi, ancak tekil anlayış birçok meslektaşımızın bütünü, dokuyu gözden kaçırmasına neden oldu.
     Korumada öyle bir yere geldik ki biz çok önemli eserlerin etrafını boşaltmayı bir kural haline getirdik ve şiddetle savunduk. Bugün dünyanın geldiği noktada artık tek tek yapıları çevresinden koparan, dokuları yok sayan anlayışların rağbet görmediğini biliyoruz.''
    
     -TÜRK ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINA KATKI-
    
     TÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Timur Kırgız da Mimar Sinan'ın, mimarlık tarihi açısından dünya çapında eserler vermiş ve dünya mimarlık mirasına evrensel mesajlar sunmuş büyük bir mimar olduğunu belirtti.
     Kırgız, ''Mimar Sinan, yapıtlarında güzellik ve işlev kavramını birleştirerek, mühendislik tekniğinin yaratıcılığını, sanatçı beğenisiyle birleştirip, özgün yapılar ortaya koymuştur. Eşsiz ve ölümsüz mimari örnekleri vermekle yetinmeyen Koca Sinan, büyük külliye kompozisyonları ile Türk şehircilik anlayışına büyük katkılar sağlamış, şehir siluetlerine artistik çizgiler kazandırmıştır'' diye konuştu.
     TÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Can, Mimar Sinan'ın güzel eserlerini barındıran Edirne'de, uluslararası bir sempozyum yapmanın onurunu yaşadıklarını dile getirdi.
     TÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı ve sempozyum başkanı Prof. Dr. Veyis Özek, sempozyuma katkısı olanlara teşekkür etti.
     Sempozyuma, açılış konuşmalarının ardından, oturum başkanlığını Yüksek Mimar Oktay Ekinci'nin yaptığı ''Tasarımda kent'' başlığındaki bildirilerin sunulmasıyla devam edildi.
     Sempozyum yarın sona erecek.