Edirne'yi ve Kırkpınar'ı tanıtım atağı devam ediyor

* Edirne'den gelen davul zurna eşliğinde zeytinyağı ile yağlanan Başpehlivan Ahmet Taşçı, Kaan Kaya, Burak Kaya ile Ekrem Akın gösteri güreşi yaptılar.

HABER MERKEZİ
İsveç Spor Müzesi (Riksidrottsmuseet) Müdürü Karl Örsan’ın girişimleriyle Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla yapılan yağlı güreşler İsveçliler tarafından büyük ilgi ile izlendi.
Atasporu yağlı güreşin yurtdışında çok büyük ilgi gördüğünü belirten Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, “Yağlı güreş dünyada yapılan en eski spor dallarından birisidir. Bu yıl düzenlediğimiz 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası’na yerli ve yabancı basın mensupları çok büyük ilgi gösterdiler. Kırkpınar’a ve yağlı güreşe olan ilgi her geçen gün artmaktadır. 649. Tarihi Kırkpınar Güreşleri için çok yoğun bir çalışma gerçekleştirmiş ve herkesin takdirini kazanan bir organizasyon yapmıştık. Edirne Belediyesi olarak 27 Haziran - 03 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz 650. Kırkpınar organizasyonu için çalışmalarımıza sıkı bir şekilde devam ediyoruz. 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni tüm Avrupa’ya ve dünyaya tanıtımını çeşitli organizasyonlarla gerçekleştiriyoruz. Sizleri Türkiye’nin Başpehlivanı’nın seçileceği Er Meydanı Kırkpınar'a, tarihi ve doğal güzellikleriyle açıkhava müzesi şehrimiz Edirne’ye davet ediyorum. Hedefimiz; yiğitliğin, mertliğin sembolü Ata sporu yağlı güreşimizi daha da ileriye götürmek, dünyaya tanıtmak en büyük görevlerimizdendir” diye konuştu.
İsveç ve Türk basınının büyük ilgi gösterdiği yağlı güreş etkinlikleri kapsamında İsveç Spor Müzesi’nde Fransız fotoğraf sanatçısı Florence Capuis’un Kırkpınar fotoğraf sergisinin açılışı da yapıldı.
İsveç’te yapılan Kırkpınar tanıtım organizasyonunun ardından çeşitli Avrupa ülkelerinden de talepler aldıklarını belirten Başkan Sedefçi; “Edirne ve Kırkpınar’ın tanıtımı için büyük çabalar harcıyoruz. Bu amaçla İsveç’ten sonra istek aldığımız ülkelerde de tanıtım amacıyla gösteri güreşleri düzenlemeyi hedefliyoruz” dedi.
Güreşlerden sonra Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak, İsveç Güreş Federasyonu Claes Eriksson'a, Kırkpınar Başpehlivanlarına verilen altın kemerin minyatürünü hediye etti.
Ayrıca  Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi tarafından, İsveç Spor Müzesi’ne (Riksidrottsmuseet) kispet, yağlı güreşlerde kullanılan ibrik, Edirne’nin meşhur el sanatlarından olan aynalı süpürge ile mis mevye sabunu hediye edildi. (s)