Edirnekari el işleri Mesleki Teknik Eğitim Fuarı'nda en çok ilgiyi çekiyor

Osmanlı el sanatlarından Edirnekari süsleme sanatı, Edirne Halk Eğitim Merkezi'nce açılan kurslar sayesinde gelecek kuşaklara taşınıyor.

Kapı, dolap, pencere, sehpa gibi ahşap eşyaların üzerine kakma, boyama ve oyma teknikleriyle yapılan ve Edirne'den Edirnekari ismiyle Anadolu coğrafyasına yayılan 5 asırlık Türk el sanatı, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda açılan Mesleki Teknik Eğitim Fuarı'nda en çok ziyaretçiyi çeken el ürünü oluyor.
Edirne Halk Eğitim Merkezi Edirnekari Eğitmeni Canan Gürcenan, 8 aylık bir kurs süresince kursiyerlerine Osmanlı'nın ünlü el sanatlarından Edirnekari yapımını öğrettiğini söyledi.
İslamiyette resim ve heykel sanatının yasak olması nedeniyle Osmanlı'daki sanat insanlarının süsleme sanatlarına yönelmesiyle Edirnekari'nin bir el sanatı olarak doğduğunu anlatan Gürcenan, şunları kaydetti:
''Edirne'de doğan bu el sanatını gelecek kuşaklara aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz. 5 Kasım 2008 tarihinde açtığımız kursumuz sona erdi ve yaklaşık 50 Edirnekari ürünümüzü fuarda sergiliyoruz. Edirnekari bir sanattan öte içinde pek çok anlamıda barındırır. Daha çok çiçek işlemelerinin yapıldığı Edirnekari'de her çiçeğin bir manası vardır. Örneğin gül peygamberi, lale Allah'ı, karanfil tarikatları simgeler. Bunun en güzel örneklerini Selimiye Cami'nin su mahfilinde görülebilir.''
Kursiyerlerden Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları 1. sınıf öğrencisi Vasfiye Yüksel de okumak için geldiği yerden doğan bir el sanatını öğrendiği için mutlu olduğunu belirterek, ''Kursa başlamadan önce fırça bile tutamazken, şimdi asırlık bir el sanatında başarımı ortaya koydum bu beni mutlu ediyor'' dedi. aa