Eğitim- Sen Kırklareli Şubesi'nden yapılan atamalara veryansın

Eğitim- Sen Kırklareli Şubesi'nden yapılan atamalara veryansın

Eğitim- Sen Kırklareli Şubesi Yönetim Kurulu 22 Mayıs Cuma günü saat 16:00 ‘da yaptığı basın açıklamasında ülke genelinde  eğitim konusundaki atamalara dikkat çekildi. Eğitim- Sen Kırklareli Şube Sekreteri Seyfi Meriç; Hükümet ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e yüklendiği açıklamasında;”Bir süredir eğitim kamuoyunun gündeminde olan 657 sayılı yasanın 76.maddesine göre yapılan yönetici atamaları AKP hükümetinin ve eski bakan Hüseyin Çelik'in bu konuda ki uygulamaları, artık kendi çıkardıkları hukuksuz yönetmeliklere bile uyma gereği duymayacak kadar kadrolaşma isteğinde olduklarının açık bir göstergesidir. Söz konusu atamalar eğitim tarihimizde kara bir leke olarak anılacaktır” dedi.

Meriç; “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine Ilişkin Yönetmelik AKP hükümetinin iş başına gelmesinden sonra; Milli Eğitim Bakanlığı'nca beş kez değiştirildi.

Her değişiklik bir öncekine göre daha da antidemokratik, keyfiliğe açık ve hukuka aykırı hükümler içerdiğinden sendika olarak biz her bir değişikliğin hukuka aykırı hükümlerinin iptali için Danıştay nezdinde davalar açtık. Açtığımız bu davalarda çoğunlukla yürütmenin durdurulması ve iptal kararlan verildi.

Son olarak Danıştay Ikinci Dairesi'nin verdiği 28.01.2009 gün ve 2008/7402 sayılı yürütmenin durdurulması kararından sonra, konuya ilişkin daha önceki Danıştay kararlarından sonra asaleten atama yapmayıp, yandaşlarına vekâleten ya da görevlendirme ile yürüttürdüğü eğitim kurumları yöneticilerini asıl olarak atayamayacağını, dinci siyasal kadrolaşmayı böylece sürdüremeyeceğini anlayan Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik; bu kez de hukuk tanımazlığın başka bir örneğini sergiledi. Yürürlükteki Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'ni, özellikle de yönetmeliğin atamaya ilişkin 9 -17. maddelerini tümüyle yok sayarak ve 657 sayılı yasanın 76. maddesinin kendisine verdiğini varsaydığı yetkiye dayanarak (söz konusu yönetmelik gereği kurum yöneticiliklerine atama yetkisi illerde olduğu halde) doğrudan kendi imzası ile çıkardığı makam onaylan ile atamalar yapmaya başladı.

Sayın bakanın görevden ayrıldığı tarihe kadar tüm Türkiye'de bu tür atamaların sayısı 500-1000 arasında olduğu belirtilmektedir. Bu tür atamalar istisna olmaktan çıkmış ve genelleşmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76/1. maddesi kurumlara genel bir atama yetkisi vermektedir. Bu çerçeve bir kanundur ve kamu kurumlarının bu genel yetkiyi nasıl, hangi ölçütlere uyarak kullanacakları ise tüzük ve yönetmeliklerle belirlenmektedir. Uzun yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı'nda eğitim kurumu yöneticisi atanması yönetmeliklerle düzenlenmiş ve bu yönetmeliklere göre atamalar yapılmakta iken, bu uygulama ile bunlar yok sayılmıştır. Bu bir suçtur. Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında sendikamızca suç duyurusunda bulunulmuştur.  Bu, uzun süredir ilimizde de uygulanmakta olan bir süreçtir. Ancak bu da yetmemiş ki eski Milli Eğitim Bakanı sayın Hüseyin Çelik, kendi çıkardıkları yönetmelikleri de çiğneyerek giderayak, Ilimiz Halk Eğitim Müdürlüğü’ne, siyasal yandaşları olmanın ötesinde bir özelliği olmayan, Eğitim Bir-Sen Kırklareli Şube Başkanını müdür olarak atamıştır.

Hukuku yok sayarak ve eğitim kurumlarında laiklik karşıtı, dinci kadrolaşmayı tamamlamak adına yapılan bu atamalar, Eğitim-Sen Genel Merkezi’nce basın yoluyla halkımızın dikkatine sunulduğu gibi; konu ile ilgili davalar da sendikaınızca açılmış ve açılmaktadır.

Bu konuda Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan, eğitim tarihimize kara bir leke olarak geçen bu atamaların derhal geri alınması noktasında taleplerimiz şunlardır;

*Sendikaların önerilerini de kapsayan yeni bir atama yönetmeliği hazırlanmasını,

*Her kademedeki eğitim yöneticileri, eğitim çalışanlarının doğrudan katılımı ile seçilmesini,

*Yeni bir yönetmelik hazırlanana kadar 2005 ve 2006 yıllarında yapılan sınavları kazananların atamalarının yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Eğitim Sen' liler olarak yapılan tüm atamaların iptali için her türlü girişimde bulunurken, bu güne kadar olduğu gibi, tüm ülkede haksız uygulamalara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.