Eğitim-Sen SBS ve ÖSS'ye tepkili

Eğitim-Sen SBS ve ÖSS'ye tepkili

Eğitim-Sen Kırklareli Şubesi Türkiye’deki eğitim sistemine yönelik yayımladığı basın açıklamasında öğrencilerin sürekli olarak bir seçilme yarışına sokulduğunu belirtti ve geçtiğimiz hftasonu yapılan Seviye Belirleme Sınavı ile Öğrenci Seçme Sınavı’na tepki gösterdi. Eğitim-Sen’in açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Bu sabah, ülkemizde sayısı bir hayli kabarık olan giriş sınavlarından birisi olan SBS yapıldı. Yarın da yeni bir ÖSS ile daha boğuşacak 1 milyon öğrenci. Piyasanın tüm politik, sosyal ve ekonomik kararlar için temel ilke olduğu inancına sadık kalan AKP, kamusal alanı piyasalaştırarak piyasaların ihtiyaçları doğrultusunda genç beyinleri hazırlama-yetiştirme misyonunu sürdürmeye devam ediyor.

Devletin ‘bir dizi sosyal ihtiyaçtan sorumlu tutulduğu’ günleri geride bırakan AKP, piyasacı yaklaşımlar, özelleştirmeler ve vazgeçtiği işlerin sorumluluğunu piyasaya ve hayırseverlere bırakarak sorumluluğunu yerine getirdiği inancındadır.          

Kamusal alan piyasaya göre yeniden şekillendirildiği için sosyal değerlerin yerini ticari değerler almaktadır. Devlet okulları, kamu malından ziyade birer kar kapısı olarak görülmektedir.

 Eğitim denilince akla gelen ilk şeyin sınav olduğu ülkemizde, sürekli bir seçilme yarışına sokuluyor gençlerimiz. Var olan eğitim sistemi, insanın bütün olanaklarının tam gelişmesi için ortam sağlayan insan haklarına yaraşır bir etkinlik olmak yerine “sınavlarda başarı”ya odaklanmış bir pazardır.

Ülkemizde eğitim sistemini eşitsizlikler ve adaletsizlikler belirlemektedir. Parası olan olmayana göre avantaj elde ederek yapılan sınavlarda başarılı olup eğitimlerine devam etme olanağı bulurken; yüz binlerce genç ve çocuğumuz yoksulluk ve çeşitli olanaksızlıklar yüzünden başarısız olmakta, pek çoğu ekonomik nedenlerle eğitimlerini yarım bırakmaktadır.

Sınava odaklı bu eğitim anlayışı baskıcıdır, adaletli değildir, eşitsizliği tırmandırmaktadır. Insan merkezli değil, kar amaçlıdır. Gençlerimizi, çocuklarımızı kara bir geleceğe mahkum etmektedir.

Sınavla seçilmeye dayalı bu işleyiş en temel insan haklarından olan eğitim hakkına bir saldırı, insanın gelişme hakkına vurulan büyük bir darbedir.

Bizler kamu emekçileri olarak eğitim hakkına ÖSS, SBS vb. tüm sınavlarla, özelleştirmelerle yapılan bu saldırılara dur demek için buradayız.

Gençlerin, velilerin bu saldırıya dönük giderek yükselen tepkilerini, protestolarını destekliyor, bu mücadelede her zaman yanlarında olacağımızı duyuruyoruz. Eşit, özgür, demokratik, laik ve bilimsel nitelikli kamusal eğitim talebimizi bir kez daha yineliyoruz.”