Eğitimci yazar Hakan Büyükdere'den öğrencileri konuşturan sorular

Eğitimci yazar Hakan Büyükdere'den öğrencileri konuşturan sorular

İlimizde bu yıl ki Kütüphane Haftası dolayısıyla yapılan etkinliklerin üçüncüsü dün öğleden sonra Il Halk Kütüphanesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Saat 14.00 itibariyle başlayan “Birlikte Tartışalım” söyleşisine ilimizdeki okullardan öğretmen ve öğrenciler katıldı. Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni eğitimci yazar Hakan Büyükdere’nin başkanlığındaki söyleşi de Il Halk Kütüphanesi Müdür V. Serap Hilal Sıcak’ta hazır bulundu.

“Birlikte Tartışalım” etkinliği Kırklareli’nde bulunan ortaöğretim 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin söyleyişiye katılarak düşüncelerini ifade etmesi amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin kendi fikirleri üzerinden olaylara ve hayata bakışı irdelendi.

Farklı kişiliklere sahip öğrenciler yöneltilen sorulardaki iki taraflı hem negatif hem de pozitif değerler hakkında fikir beyan ettiler. Çeşitli görüş alışverişinin yapıldığı slaytlı sunumda 1.5 saat boyunca öğrenciler Atatürk Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni eğitimci yazar Hakan Büyükdere’yi pürdikkat izlediler.

Kendi yaşantılarından ve başlarından geçen olaylardan da örnekler verdiler.

Büyükdere sunumunda öncelikle slaytla izleyicilere yansıttığı soruları daha açıklayıcı olması açısından konuşma olarakta salonda bulunan gençlere aktardı.

Ilk olarak “Gel de çık işin içinden” başlıklı hangisini seçerdin? sorusu öğrencilere soruldu. Zenginlik, başarı, yetenek, güzellik-yakışıklılık, tatlı dil-güler yüz, bilgi- okuma ve öğrenmekten zevk alma, cesaret, şans, iyimser bir bakış açısı, güç, şöhret, sahip olduklarınla yetinme duygusu, mücadele azmi ve asla pes etmemek ifadelerinden birini seçerek hayatta ne açıdan baktıkları gözlemlendi. Çocukların bazılar kendi fikirlerini salonda bulunanlarla paylaşırken, bazıları ise çekimsel bir tavır sergiledi. Genel olarak iyi bir katılımla program soru cevap şeklinde devam etti.

“Birlikte Tartışalım” söyleşisinde öğrencilerin yanısıra öğretmenlerde fikirlerini belirterek öğrencilere destek verdi. Yılların deneyimine sahip eğitimci yazar Hakan Büyükdere’ni başarılı bir akışta yürüttüğü söyleşi de öğrenciler kendilerine güvenerek düşüncelerini özgürce ve korkmadan söylediler.

Onların bir birey olduklarını ve kendi kişisel görüşlerini kimsenin baskısı altında kalmadan açıklayabilme imkanı veren bu etkinlik ilk defa denenen farklı bir çalışmaya imza attı.

“Birlikte Tartışalım” söyleşisinde slaytlı sunumu hazırlayan Büyükdere yapılan bu etkinliğin öğrenciler içinden son derece yararlı bir etkinlik olacağını vurguladı. Ilk defa yapılan bu tarz bir eğitici programın devamlılığının olabileceğini de belirten eğitimci yazar Hakan Büyükdere buradaki asıl hedefin öğrencilerin tartışarak, konuşarak fikirlerini herkesin içinde açıklama yeteneği kazandırmak olduğunu da belirtti.

Söyleşi de öğrencilerin ilgi ve alakalarının daha çok hangi konulara yönelik olduğu çok iyi belirlenmiş olup onların katılım sağlayabileceği sorular aktarıldı. Örneğin gençlerin konuşmaktan en çok memnun kalacağı “aşk” konusuna değinildi.

“Aşk bir yanılgı mıdır; Yoksa hayatın en anlamlı gerçeği mi? sorusu ile öğrencilere mikrofonu yönelten Büyükdere slaytta da belirtilen olumlu ve olumsuz iki düşünceyi yansıtan siyah ve beyaz adı atında iki kelimedeki iki düşünceyi salonda bulunanlara yöneltti. Aşk üzerine yöneltilen bu iki düşünceden siyah olanı olumsuzluğu hatırlatan “Dünyadaki bütün aşkların süresi ve gücü sevgilinin elini tutana, ya da ona kavuşana kadardır. (Stendall)” sözü iken beyaz olan yani hayata pozitif bakmayı yansıtan fikir ise “Insanlar birbirini tanıdıkça aşk işte o zaman alevlenir ve derinleşir...” sözü idi. Il Halk Kütüphanesi toplantı salonunda bu iki düşünceyi de savunanlar çıkarken öğrencilerin fikir alışverişinden sonra farklı bir soruya geçildi.

“Lütfen bugünkü ruh halinize göre bir kelime ya da birkaç cümle ile cevap verir misiniz? “Hayatı seviyor musunuz, sevmiyor musunuz neden?” bu soru ile birlikte verilen siyah görüşte “Hayatı sevmiyorum, çünkü hayat bir ızdıraptır” düşüncesi, beyaz görüşte ise hayatı seviyorum çünkü hayat bir armağandır” düşüncesi vardı.

Bu görüşlerden siyah olanı tamamen renkteki gibi karamsarlığı ifade ediyordu. Beyaz olan ise berrak bir düşünce ile pozitif bir düşünceyi veriyordu. Bu soru üzerinde de konuşan öğrenciler Büyükdere’nin verdiği örnekleri de dinleyerek kendi fikirlerini salonda bulunanlar ile paylaşarak hayatı nasıl gördüklerini yada nasıl görmek istediklerini ifade ettiler.

Ardı ardına sorulan sorularda teknolojinin insan ilişkilerine yansıması, gençlerin, eğlenceden, spordan, geziden kaçmadan başarılı olması, iş hayatını bitirince yaşamak istenilen yer, cinsel kimliğiniz hayata bakışınızı etkiler mi?, erkek ve kadınların hayata bakış açısı, sezginin hayattaki anlamının var olup olmadığı, insanın kendini mi tanıması yoksa başkalarını mı tanımasının zor olup olmadığı, güzellike ve hayat başarısı arasında bir ilişkinin olup olmadığı gibi sorular yine siyah-beyaz görüşlerle katılımcılara yöneltildi. Karşılıklı tartışmalar ve fikir beyanetmelerin sonucunda “Birlikte Tartışalım” söyleşisi başarı ile tamamlandı.

Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni eğitimci yazar Hakan Büyükdere son olarak programa iştirak edenlere teşekkürlerini sunarken Ekim ayı civarında çıkacak kitabında bu sorulara yer verdiğini ifade etti.

Son olarak Il Halk Kütüphanesi Müdür V. Serap Hilal Sıcak’ta değerli katkılarından dolayı eğitimci yazar Hakan Büyükdere’ye bir buket çiçek takdim ederek teşekkürlerini sundu.