"Eğlencenin yasa dönüşmemesi için ormanlarda kesinlikle ateş yakmayın!"

'Eğlencenin yasa dönüşmemesi için ormanlarda kesinlikle ateş yakmayın!'

Yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde, ormanlarımızı tehdit eden Orman yangınları tehlikesi ile ilgili olarak Şahin Aybal önderliğindeki Kırklareli Orman Işletme Müdürlüğü, gerekli önlemlerin alındığına dair yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Yapılan açıklamada, vatandaşlarımıza da birçok önemli görevin düştüğü hatırlatıldı. Basın açıklamasında özellikle piknik alanlarında ateş yakılmamasına yönelik uyarılarda bulunuldu.

Kırklareli Orman Işletme Müdürlüğü’nün yaptığı basın açıklamasında konu ile ilgili olarak şu bilgiler verildi; “Kırklareli Orman Işletme Müdürlüğü, Karadeniz ardı iklimi ile karasal iklimin egemen olduğu bir kuşakta yer almaktadır. Yazları sıcak ve kuraktır. 22.393,5 ha.lık karaçam ağırlıklı plantasyon sahasına sahiptir. 13.862,0 ha. Saha tehlikeli alanlar statüsünde bulunmaktadır. 5 adet yangın gözetleme kulesi (Babatepe, Yoğuntaş, Sivridikme, Mahyadağ, Gazibaba) ve Kırklareli Merkez'de 3, Pınarhisar'da 1 Edirne'de 1 olmak üzere 5 adet yangın ilk müdahale ekibi ile orman yangınlarıyla mücadele etmektedir. Orman yangınlarına ikinci derecede duyarlı olan Kırklareli Orman Işletme Müdürlüğünde yıllık yanan orman alanı ve çıkan orman yangını adedinin daha aşağı seviyelere çekilmesi amacıyla; gerek yangın çıkmadan önce halkın eğitimi, bilinçlendirilmesi ve uyarılması, gerekse yangın öncesi, yangın sırasında ve yangından sonra ihtiyaç duyulan ve duyulacak olan her türlü idari, teknik ve fiziki önlemlerin alınması suretiyle mücadeleye hazırlıklı olunmasını sağlamak için, her yıl olduğu gibi 2009 yılında da "Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planı" hazırlanmıştır. Teşkilatımızca orman yangınlarını önleme, yangınla savaş organizasyonu ve uygulamaları bu plana uygun olarak yürütülmektedir.

Yazın başlaması ile insanlarımız ormanlarda gezi, piknik düzenlemektedir. Eğlencenin yasa dönüşmemesi için ormanlarda ve özellikle çamlık sahalarda kesinlikle ateş yakılmaması gerektiğini unutmamamız gerekmektedir. Bir kıvılcım felakete sebebiyet verebilir. Tehlikeli bir durum tespit edildiğinde cep telefonu dahil ücretsiz olan "ALO 177 ORMAN YANGINLARI IHBAR" telefonuna bilgi verilmesini duyarlı Kırklarelililer’den beklemekteyiz.

Telefon ettiğimizde bulunduğumuz köy mıntıkası, biliyorsanız mevkii, ormanın durumu (çamlık, meşelik, kayınlık), yangının (büyük, yeni başlamış) durumu konularında da açıklayıcı bilgi verilmesi yangına müdahale açısından önem arz etmektedir. Ormanda gördüğümüz her ateş ve dumanı mutlaka "ALO 177 ORMAN YANGINI IHBAR " Hattına bildirmemiz bir vatandaşlık görevi olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Ayrıca hasattan sonra anız tarlalarının yakılması hem toprağın özelliklerini değiştirmekte ve verimi azaltmaktadır hem de bitişik orman alanlarına sıçrama olasılığı mevcut olduğundan Orman Kanununa göre suçtur ve ciddi yaptırımlar öngörülmüştür. Duyarlı halkımız bu önemli görevde bizleri yalnız bırakmayacağına inanıyoruz, teşkilatımız ve tüm halkımıza yangınsız ve sorunsuz yaz ayları dilemekteyiz.”