Ekmek'teki fiyat indirimine tepki var

Ekmek'teki fiyat indirimine tepki var

Kırklareli’de bir çok ekmek fırınında bir haftayı aşkın bir süredir yaşanan rekabet sonucu 50 Kuruş’a satılan standart ekmek, fırınlar arasında fikir ayrımına yol açtı. Kırklareli Merkez Ilçede bazı fırınlar ekmek rekabetine giderek fiyatları 15 Kuruş geri çekerek 50 Kuruş’tan satarken, bazı fırınlar ise rekabeti para ile değil kalite ile yapmayı yeğlediğini söyledi. Rekabete katılmayarak ekmeğin kalitesini düşürmek istemediklerini belirten ekmek fırını sahipleri, 50 Kuruş’a satılan ekmeklerin halkın sağlığına zararlı olduğunu ve katkı maddesi kullanılarak standart ölçüye getirildiğini dile getirdi.

Kırklareli’de 3 fırın hariç, tüm ekmek fırınlarının ekmeği 50 Kuruş’tan satması sonucu ekmek satan; bakkal, süpermarket ve büfelerde bu ucuz ekmeği müşterilerine sunmaya başladı. Bu rekabet ile Kırklareli’deki fırınlar arasında giderek artan fikir ayrılıkları, fırıncıları adeta birbirine düşürdü.

Çayeli Ekmek Fırını sahibi Ibrahim Yılmaz; “Ucuz ekmekte sağlık olmaz.” dedi ve ekledi; “Diğer firmalar 20 TL’lik un kullanırken, biz 45 TL’lik un kullanıyoruz. Ben kalitemi düşürüp, sıradan bir fırıncı olamam. Halkın sağlığını da tehlikeye atmam.” Ekmeğini hiç bir katkı maddesi olmadan sadece maya, un, tuz ve su ile odun ateşinde pişirdiğini söyleyen Yılmaz, indirim yapan diğer fırıncılarının ekmeğinin 1 kibrit ile yanabileceğini söyledi.  Ibrahim Yılmaz, dışardan Kırklareli’ne ekmek gelişi hakkındaki sorularımıza ise şöyle cevap verdi; “O iş ayrı bir derdimiz. Sayın Belediye başkanımız isterse bu girişleri kontrol altına alabilir. Kırklareli’ne 10 yıl daha fırın açılmasa bile ekmek sıkıntısı çekilmez, diye düşünüyorum.”

Rize Çayeli doğumlu Yılmaz, ekmeğin Istanbul’da 1 TL olduğuna da dikkat çekerek; “Biz de ekmeği 75 Kuruş yapacaktık. Fakat bu indirimler sonrası bu kararımızı askıya aldık.” dedi. Kontrol olmayışından dolayı da sıkıntılı olan Yılmaz; “Tarım Il Müdürlüğü, denetimlerini sık yapmıyor. Normalde alkollü içecek satılan bir yerde ekmek satılamaz. Bu kanunlarla kanıtlanabilir.” dedi. Sözlerini, Vali Cengiz Aydoğdu ve Başkan Çağlayan’dan yardım ve toplantı talep edeceğini dile getirerek noktalayan Yılmaz; “Asla indirim yapmayacağım” diye konuştu.

Kırklareli Merkez Ilçede yıllardır Trabzon Vakfıkebir Ekmek Fırını adı altında kaliteli ekmek ürettiklerini belirten Sait Azmanoğlu ise; ”Amacımız fiyatı düşürerek, ekmeğin kalitesini düşürmeyi değil, aynı fiyattan kaliteli ekmek satmayı hedefliyoruz. Fiyatı kırmak ekmekteki kaliteyi bozmak anlamına gelir. Kalitesiz ürün kullanarak ekmeğin fiyatı düşürülebilir. Fakat bundan iyi bir sonuç olacağını tahmin etmiyorum. Ekmeğimizde satış azalması söz konusu değil. Biz rekabeti kaliteyle yapmak istiyoruz. Bakkalların aldığı iskontolar da bu yüzden düşürüyor. Ekmeğini düzgün yap, kim nerden ekmek getirirse getirsin. Her şey yükselirken ekmek fiyatları aşağıya çekiliyor. Kalitesiz ürün kullanırsan indirim yaparsın, bu ancak bir şeylerden taviz verirsen olur. Ne kadar taviz verileceğini de halk bilir. Içi boş olan ekmekle karın doymaz. Bizim amacımız hizmeti düzgün yapmak. Bir insan 50 kuruşluk ekmekten 2 tane yerse doymaz, fakat bizim ekmeğimizden 1 tane yerse doyar” dedi.