En çok elektronikten şikayetçiyiz

En çok elektronikten şikayetçiyiz

2009 yılı içinde Kırklareli Il Tüketici Hakem Heyeti'ne toplamda 187 adet tüketici şikayet dilekçesi ulaştı. Şikayetleri değerlendiren Heyet, bunlardan 103'ünü tüketici lehine, 41'ini tüketici aleyhine sonuçlandırarak karara bağladı. 25 şikayet hakkında ise inceleme sürüyor.

Alışveriş yapan bir tüketicinin mağduriyetini önlemeye yönelik olarak bazı konularda dikkatli olması gerektiğini belirten Kırklareli Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Gültekin Hadi, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunulabilmesi ve şikayetlerinin değerlendirilebilmesi için öncelikle yapılan alışverişin belgelendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hadi, "Tüketici mutlaka fiş ve fatura alması gerekiyor. Hakem Heyetlerine yapılacak şikayetlerde tüketici ile satıcı arasındaki ihtilaflarda karar alınabilmesi için işlemlerin mutlaka belgeye dayalı olması gerekiyor. Zira hakem heyeti kararlarını belgeye dayalı verebiliyor. Belgeye dayalı olmayan hiçbir şikayet değerlendirilemeyeceğinden karara da bağlanamıyor. Onun için kapıdan satışlarda, internetten yapılan satışlarda, mağazadan yapılan satışlarda mutlaka sözleşme, fatura ve fiş alınması gerekiyor.

Yine irsaliye ve kargo belgesinin olması gerekiyor. Bunların hepsi olmasa bile işlemlerin başlayabilmesi için birkaçının olması şart. Bunlar Hakem Heyetine büyük kolaylık sağlıyor" dedi.

"Kapıdan satışlarda 1 hafta deneme süreniz var"

Özellikle kapıdan yapılan satışlara ilişkin olarak tüketicinin bilinçsiz olduğunu ifade eden Hadi, tüketicinin aldığı ürünü hiçbir ödeme yapmadan ve borçlandırıcı herhangi bir belgeye imza atmadan deneme amaçlı 1 hafta süresi bulunduğunu belirtti. Tüketicinin bunları bilmediği için zaman zaman mağdur olabildiğini kaydeden Hadi, "Kapıdan satışlarda tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken şey; mutlaka kendilerine sunulan ürünü bir hafta yasal süresi içinde deneme haklarını kullanmalarıdır. Çünkü kapıdan satışlarda bir hafta süresince hiçbir belge, evrak, sözleşme, senet tüketiciden alınamıyor. Tüketiciyi borçlandıracak belge manasında söylüyorum. Tüketici satıştan cayma hakkına sahip olduğu için 7 gün süreyle bilinçli bir biçimde ürünü deneyebiliyor. Satıcının da 7 gün süresince tüketiciye herhangi bir belge imzalatmaması gerekiyor. Tüketiciler buna pek dikkat etmiyor. Bu nedenle bazı tüketiciler mağduriyet yaşıyorlar. Kapıdan satışlar ile mesafeli satışlarda tüketici bunlara dikkat etmeli ve peşin para vermemeli.

7 gün geçmeden yapılan kesin satış var ise tüketici belge imzalamış borçlanmış ya da parasını ödemiş ise bunun belgesini alması gerekiyor. Bu belgeyi alırlarsa bizim işlemlerimizde hız kazanıyor ve geri iadesi yönünde karar alabiliyoruz. Firma 7 gün içinde malı teslim almakla borçlandıran sözleşme ve diğer evrakları da veya peşinat alınmışsa bunları geri iade etmek zorunda. Aksi halde aldığımız karar çerçevesinde icra marifetiyle tüketicinin mağduriyeti gideriliyor" diye konuştu.

2009 yılında en çok elektronik eşyalardan şikayetçi olduk

2009 yılına ilişkin olarak yapılan şikayetlerde elektronik eşyaların ilk sırada yer aldığını söyleyen Kırklareli Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Gültekin Hadi, ihtiyaç duyulan ürün hakkında araştırma yapmaksızın görerek veya tavsiye ile yapılan alışverişin memnuniyetsizlik ya da mağduriyetle sonuçlanabildiğini belirtti. Hadi, "2009 yılında en çok elektronik eşyalar konusunda şikayetler oldu. Tüketici çok iyi bir araştırma yapmıyor, piyasadaki ürün hakkında bilgi almıyor. Kendi ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına pekiyi bakmıyor. Ürünün en ucuza temin edilmesi açısından da bir piyasa araştırması yapmıyor. Görmüş olduğu şekli ve ya tavsiye ile ürün alınca ihtiyacını görmediği zaman mağdur oluyor. Böyle bir durumda malda bir arıza yoksa satışla ilgili işlemlerde bir sorun yoksa satış tamamlanmışsa müşterinin yapabileceği bir şey kalmıyor. Onun için tüketici ihtiyaçlarına dikkat etmeli, ihtiyaçlarına göre ürün bulmalı, bu ürününde en ucuzunu bulması gerekiyor. Böylece hem kendi ekonomileri hem de alacakları maldan vazgeçmeyecekleri için memleket ekonomisi açısından da faydalı oluyor" şeklinde konuştu.

Aç karınla alışveriş yapmayın

Özellikle büyük marketlerden yapılan alışverişlerde tüketicinin mutlaka alışveriş öncesi bir liste hazırlaması ve sadece ihtiyaç duyduğu ürünlere yönelik reyonları incelemesi gerektiğine işaret eden Hadi, yine aç karna çıkılan alışverişin ihtiyaçtan fazla ürün alınmasına neden olabildiği gerekçesi ile alışverişe aç çıkılmaması gerektiğini kaydetti. Titiz davranıldığı taktirde yaşanabilecek mağduriyetlerinde azalacağını vurgulayan Hadi, şöyle konuştu;

"Aylık market alışverişlerine çıkılırken liste ile çıkılmalı. Alışverişe çıkan tüketicinin aç olmaması gerekli. Sadece ihtiyaçları ile ilgili alışveriş reyonlarını gezerek alışverişini yapmalı. Bu ekonomisi açısından önemli. Aksi halde bir memnuniyetsizlik yaşanabiliyor. Alışverişin yapılması esnasında gelişen ihtiyaçlardan ziyade alışverişe çıkmadan önce ihtiyaçların tespit edilerek alışverişe çıkılması her zaman daha ekonomik ve daha faydalı oluyor. Marketlerdeki promosyonları da takip etmek gerekiyor. Bunları bilmek tüketicinin faydasına ama önce ihtiyaçlar tespit edilmeli birkaç yerde fiyatlara bakılmalı. Sadece bir satıcıdan ihtiyaçlarımızı karşılama yoluna gidersek piyasada o ürünün fiyatı konusunda bir bilgi sahibi olamıyoruz."

2009 yılı içinde Kırklareli halkını bilgilendirmeye yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Hadi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkın yoğun olarak alışveriş yaptığı saatlerde ilimizdeki büyük alışveriş mağazalarında tüketici haklarını belirtip Bakanlığımızca gönderilen broşür ve el ilanı dağıttık. Bu kapsamda Kanunun tanıtılması ve tüketici bilincinin oluşturulmasına yönelik bundan önce olduğu gibi bundan sonrada katkı sağlamaya çalışacağız. Unutulmamalıdır ki, tüketiciler haklarını bildikleri ölçüde ve demokratik örgütlenmelerini sağlayabildikleri oranda kendi hak ve çıkarlarını koruyabilirler. Tüketici, artık korunması gereken taraf olmaktan çıkmalı, haklarını bilen, savunan ve piyasa da üzerine düşen rolü bilinçli ve etkili bir şekilde yerine getiren taraf olmalıdır. Bu bakımdan tüm vatandaşlarımız tüketici haklarına sahip çıkmalıdır.

Vatandaşlarımız ayıplı mallarda iade süresinin 30 gün, garanti süresinin tüm ürünlerde asgari 2 yıl, kapıdan satışlarda satıştan vazgeçme süresinin 7 gün olduğunu unutmamalı ve alışverişlerini belgelendirmeli. Oluşan bir mağduriyette şikayetler için ALO 175 Tüketici Hattı'nı aramaktan çekinmemeli."