Engelli vatandaşa merdiven engeli

Türkiye'de sayısı 8 milyona ulaşan ve yaklaşık 4 milyonu seçmen olan bedensel engellilerin oyları sandığa tam olarak yansımıyor. Başta fizikî şartların uygun hale getirilmemesi, engellileri oy kullanmaktan alıkoyuyor. Engelli seçmenler, şimdi kendilerini sandık dışı bırakan yeni bir engelle karşı karşıya.

 


 

 
 
Oy hakkı elinden alınan seçmenlerden biri Mehmet Akar. 61 yaşındaki Akar , 8 yıldır kas hastası olduğunu, evden çıkmakta zorluk çektiği için eşi  Ayşe akar ve oğlu Ahmet ile oy kullanmaya geliyor..
 
YSK'nın engellilerin oy kullanması için uygun şartları oluşturması gerektiğini dile getiren eş Ayşe Akar, şöyle devam etti: "Kendimizi ifade edebileceğimiz en önemli alan oy kullanmak. elimizden geldiğince oyumuzu zor şartlarda da olsa kullanacağız. Bu da engellenilmeye çalışılıyor ya da uygun koşullar oluşturulmuyor. Sonuç belirlemede bir oy bile etkilidir. Engelli vatandaşımıza mutlaka oyunu kullanabileceği kolaylık sağlanmalı. Durumun düzeltilmesi için gerekli girişimlerde bulunduk, ancak sonuç alamadık."
Edirne merkez de bulunan İlhami Ertem Lisesi 1224 nolu sandıkta oy kullanacak olan Mehmet akar Eşi ve oğlu yardımı birde kol değneği yardımı ile dik olan okul merdivenlerinden 15 dakikalık bir zorluluğun ardından zorla geldiği sınıfta tekrar 5 dakikalık bir dinlenme sonucu oyunu kullanabildi. 
Sorularımızı cevaplayan Akar ‘’2000 yılından beri bu şekilde evde kalıyorum genelde pek dışarı çıkmam buğun de oy kullanmak için dışarı çıktım geldim ama seçimin engelliler için biraz daha kolay şartların getirilmesini istiyorum’’ dedi

(mhç)