"Engellilere okul öncesi eğitim" uygulamasında da pilot şehir; Kırklareli

'Engellilere okul öncesi eğitim' uygulamasında da pilot şehir; Kırklareli

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren okul öncesi eğitimin zorunlu olacağı 32 ilde, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların, kaynaştırma uygulamaları yoluyla okul öncesi eğitimlerini yaygınlaştırma ve ücretsiz olarak sağlama projesi üzerinde çalışıyor. Bu 32 il arasında Kırklareli de yer alıyor.

Projeyle, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına gitme oranının artırılması, eğitim verecek eğiticilerin kurslar ve seminerler yoluyla nitelikli eğitim vermelerinin sağlanması planlanıyor.

Projenin uygulanması ile birlikte özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler, gelişim alanları ile ilgili pek çok beceriyi yaşıtları ile katılacakları oyun ve diğer etkinlikler içinde gözleyerek öğrenme, onları taklit ederek geliştirme fırsatı elde edecek. Herhangi bir yetersizliği olmayan diğer çocuklar ise engeli olan bireylere karşı olumlu tutum ve tavır geliştirme imkanı bulacak.

Okul öncesi eğitim kurumlarında kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 10, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenecek.

Eğitimlerin sürdürüleceği okullarda valiliklerin koordinesinde eğitim ortamlarında bu öğrencilerin ihtiyacı dikkate alınarak tuvalet, rampa, destek eğitim odası gibi fiziki düzenlemeler yapılacak. Illerde yapılacak faaliyetler ile çocukların velileri tarafından okula ödenmesi gereken aylık ücretin Il Özel Idaresi bütçesinden veya ''Eğitime Yüzde 100 Destek'' kampanyası dahilinde karşılanması planlanıyor. Proje, okul öncesi eğitimin gelecek yıldan itibaren zorunlu olacağı Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun olmak üzere toplam 32 ili kapsıyor.

Projenin Eylül 2009 tarihinde uygulamaya konulması, süresinin 1 yıl olması ve gerekli görülmesi halinde ise sürenin uzatılması öngörülüyor.