Enver Duran; "Öğretmenliği sevmek demek Türk insanını sevmek demektir"

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran Öğretmen Okulları'nın 161. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada 'Öğretmenliği sevmek demek Türk insanını sevmek demektir' dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran Öğretmen Okulları’nın 161. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamasında “Toplumu iyiye, güzele, doğruya yönlendiren, aydınlık yarınlarımıza şekil veren öğretmenlerimizin yaşamında 16 Mart’ın özel bir anlamı vardır” dedi.
“Öğretmenler, dünyanın her yerinde eğitim olgusunun vazgeçilmez unsurudur. Ülkemizin geleceğinde her zaman söz sahibi olan, çocuklarımızı  yetiştiren öğretmenlerimiz için büyük anlam taşıyan “Öğretmen Okullarının 161. Kuruluş Yıldönümü”nü kutlamanın sevinç ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” diyen Prof Dr. Duran,
İlk kez 16 Mart 1848’de faaliyet göstermeye başlayan öğretmen okulları, bugünkü Eğitim Fakültelerimizin temelini oluşturmaktadır. Öğretmen yetiştirmek, tarihimizde her zaman çok önemli olmuştur. Ulusça kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın ardından ülke genelinde okuma yazma seferberliği başlatan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ülke kalkınmasında eğitimin ve eğitilmiş insanın önemini her olanakta dile getirmiştir” şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Rektörü Duran, açıklamasında ayrıca şunları söyledi;
“Başöğretmen Atatürk; "Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenler! Cumhuriyet sizden düşünceleri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. Öğretmenler! Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve ordularınızın zaferi için yalnız ortam hazırlar. Gerçek zaferi siz kazanacaksınız ve sürdüreceksiniz ve kesinlikle başarılı olacaksınız. Öğretmen, yıllar sonra ödülünü alır" demekle öğretmenlere yüklediği sorumluluğu ve değeri vurgulamıştır.
Bize doğruyu, güzeli, iyiyi, mertliği, milli duyguları, Atatürk ilkelerine bağlılığı öğreten öğretmenlerimizdir. Biz, yaşamını öğrencilerine adayan öğretmenlerimizin eseriyiz. Kısaca analar doğurur, öğretmenler yetiştirir. Öğretmenlik mesleği azim, sabır, gönüllük ve hoşgörü gerektiren bir meslektir.  Öğretmen yetiştirici, eğitici, öğretici, yaratıcı olmanın yanı sıra öncü, kurtarıcı, değişimden yana ve örnek olandır.
Her türlü zorluğa karşın öğretmenliği sevmek, benimsemek demek Türk insanını sevmek demektir. Ülkemizin geleceğinde söz sahibi olan, çocuklarımızı  yetiştiren öğretmenlerimize inanıyor, onlara güveniyoruz.
Öğretmen adaylarımız,  bir parçası olmakla gurur duyacakları Trakya Üniversitesi’nden mezun olduklarında ülkemizin dört bir yanında görev alacaklardır. Onların Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda özgür, bilimsel düşünce gücüne sahip, insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne inanan, laikliği yaşam biçimi olarak benimseyen, topluma karşı sorumluluk duyan, yaratıcı, üretken öğrencileri çağdaş bir eğitimle yetiştirme çabasında olacaklarından kesinlikle kuşkum yoktur.” (s)