''Ergene Havzası önemli bitki alanları tanıtımı'' toplantısı

Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Doğal Hayatı Koruma Derneği işbirliğinde ''Ergene Havzası Önemli Bitki Alanları Tanıtımı'' toplantısı düzenlendi.

     Edirne Valisi Mustafa Büyük, TÜ Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim Merkezindeki toplantının açılışındaki konuşmasında, toplantının Ergene Havzası'nın önemine dikkat çekeceği ve toplantıdaki tespitlerin çalışmalarında rehberlik edeceğini söyledi.
     Büyük, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için sorumluluk bilincinde çalışılması gerektiğini belirterek, ''bu toplantı çevre bilincinin pekişmesi açısından önemli. Toplantıda çalışmalarımızda, rehberlik edecek tespitler yapılacak. Gelecek nesillere sorumluluk bilincinde yaşanabilir bir dünya bırakmak adına, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği artırılmalı, alınan kararlar uygulamaya konulmalıdır'' dedi.
     CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır ise Ergene Nehri'nin artan nüfus ve çarpık sanayileşmeyle kirletildiğini ve kirliliğe karşı çözüm üretmede yetersiz kalındığını öne sürdü.
     TÜ Rektörü Prof. Dr. Enver Duran da, Türkiye'de bulunan 27 havza arasında en önemlilerinden birisinin de Ergene Havzası olduğu, ancak önemi kavranamadığını için kirletilmeye devam edildiğini belirtti.
    
     -DİĞER KONUŞMALAR-
    
     Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez ve Edirne Köy - Koop Birliği Başkanı Ahmet Erken de, Trakya'nın bitki zenginliği, meraların durumu, hayvancılık açısından bitki çeşitliliğinin önemi, yanlış uygulamalar ve çözüm yollarını içeren konuşmalarını yaptı.
     Doğal Hayatı Koruma Derneği Türkiye'nin Önemli Bitki Alanları İletişim Ağı Projesi Proje Müdürü Sema Atay ise, Türkiye'nin bitki çeşitliliği bakımından Avrupa, kuzey Afrika ve yakın doğunun en zengin ülkesi olduğunu belirtti.
     Atay, doğal bitkilerin ilaç sektörü, tarım, parfüm, bitki ticareti için besin, malzeme ve gen kaynağı olarak değerlendirebilecek bir doğal kaynak olmanın yanı sıra, ovaların ve dağların süsü, kültürün önemli bir ögesi ve biyolojik çeşitliliğin temel yapı taşı olduğunu anlattı.
     Konuşmaların ardından TÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Aktaç, ''Trakya'nın biyolojik zenginlikleri'' konusunda konferans verdi.