Ergene Havzası Revizyon Çevre Planına itiraz

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Edirne İl Teşkilatı, Çevre ve Orman Bakanlığınca onaylanarak askıya çıkartılan 1/100000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planına, plan notlarına, kararlarına, hükümlerine, planın tüm eklerine ayrı ayrı tamamen itiraz ettiğini bildirdi.


ÖDP Edirne İl Teşkilatı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 1/100000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı'nın, Çevre ve Orman Bakanlığınca 24 Ağustosta onaylanıp askıya çıkartıldığını anımsattı.
Planın dayanaktan yoksun olduğu bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
''Bu plana, plan notlarına, plan kararlarına, plan hükümlerine, planın tüm eklerine ayrı ayrı ve tamamen itiraz ediyoruz. Müelliflik ve ihale süreci itibariyle 1/100000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı yasal dayanaktan yoksundur. Çevre ve Orman Bakanlığı, yasal dayanaktan yoksun olan ve yetkisiz bir kuruluşun hazırladığı bir çalışmayı kabul etmekle hukuken geçerliliği olmayan bir işlem yapmıştır. Bu plan yasal olarak ölü doğmuştur ve yok hükmündedir.
Ülkemizde sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı doğrultusunda, doğal kaynakların korunmasının sağlanması, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi, çarpık kentleşme ve çarpık sanayileşmenin önlenmesi için koruma ve gelişme politika ve stratejilerinin belirlendiği içerik ve şekilde Çevre Düzeni Planlarının hazırlanması gerekmektedir. Adına plan denilen her belge 'Çevre Düzeni Planı' olmaz.''
 
-TRAKYA ÜNİVERSİTENCE YAPILAN PLAN-
Trakya Üniversitesince Temmuz 2004 yılında hazırlanan, Çevre ve Orman Bakanlığınca onaylanarak yürürlüğe giren 1/100000 ölçekli Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı'nın, gerek kapsamı, gerekse yapılış süreci açısından, bölgenin ekolojik değerlerini dikkate alarak koruyan ve Habitat ilkeleriyle bütünleşen, bilimsel yaklaşımla yapılmış, tüm kesimlerinin özlem ve istemlerini yansıtmış olması nedeniyle de ülkede bir ilk olduğu belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
''2020 yılını ve geleceğin dinamizmini hedef alan mevcut 1/100000 ölçekli Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı, Trakya Bölgesi'nde sürdürülebilir, yaşanabilir bir çevre yaratılmasını, doğal kaynaklarının, tarımsal, mera, orman, turistik ve tarihsel alanların korunmasını, sanayi ve imar hareketlerini disiplin altına alınmasını ve sağlıklı gelişmeyi amaçlayan 'korumacı' bir plandır. Bu plana damgasını vuran 'Bütünleşik Sürdürülebilir Havza Yönetimi' kuramsallığı içindeki korumacı yaklaşım, özellikle bölgemizin doğal kaynakları açısından vazgeçilmeyecek öneme sahiptir.
Ancak 27.08.2009 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığınca askıya çıkarılan 1/100000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı, 1/100000 üst ölçekli Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı, amaç ve hedeflerine uygun değildir. Planın yapım aşamasındaki itirazlarımıza rağmen bu revizyon planı yaşama geçirilmeye çalışılmaktadır.
Çünkü revizyon planında, sürdürülebilir yaşam ve bilimsellik esas alınmamıştır. Esas alınan ancak genel ve soyut kavram ve ifadelerle gizlenen amaç, 'Ne olursa olsun kalkıma' anlayışıdır. Planın satır aralarında ifade edilen 'küresel ölçek' ve 'küresel ekonomi' saptamalarıyla amacın Trakya'nın doğasının, topraklarının küresel sermaye hareketlerine açılmasının olduğu ortaya çıkmaktadır. Trakya'nın sosyal, kültürel, tarımsal ve demografik yapısı korunmamakta ve planla bu yapılara zarar verilmektedir. Planlar, var olan sorunların çözümünü sağlamaktan öte yeni sorunlara kaynak teşkil etmeye zemin hazırlamaktadır.''
ÖDP, Edirne İl Teşkilatı, itirazlarını Edirne İl Çevre Müdürlüğü aracılığıyla Çevre ve Orman Bakanlığına ilettiklerini kaydetti. aa