Ergene Nehri'ndeki kirlilik proje ile çözülecek

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, ''Ergene Nehri'ndeki kirlilik sorununu ıslah edilmiş organize sanayi bölgesi projesi ile çözeceğimizi umuyorum'' dedi.



Kemelek, yaptığı açıklamada sanayi bölgelerinin ıslah edilmesiyle ilgili bir proje başlattıklarını bildirdi.
Projenin, Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütüldüğünü belirten Kemelek, Trakya Çevre Düzeni Planı, (TRAKAB) 1/100 bin ölçekli ve 1/25 bin ölçekli vaziyet planı haritalarını çıkarma konusuyla ilgili görevi üstlendiğini ifade etti.
İstanbul Metropol A.Ş'ye işin ihale edildiğini anlatan Kemelek, yaklaşık 5 yıl süren bir çalışma sonunda, 1/100 bin ölçekli planın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edildiğini söyledi.
Kemelek, bu doğrultuda hazırlanan 1/25 bin ölçekli planın da Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'deki belediye ve il genel meclislerinde görüşülmekte olduğunu belirterek şöyle konuştu:
''1/25 bin ölçekli planın kabul edilmesi halinde bölgemizde her türlü sanayi tesisinin nerede ve nasıl konuşlanacağının ana fikirleri belirlenmiş olacak. Hatta bu bölgede, ne tür sanayi yapılıp yapılamayacağı belirlenmiş olacak. Tekirdağ'ın sanayileşme ve gelişme stratejileri bu plan çerçevesinde oluşacak. Özellikle Çorlu, Çerkezköy ve Büyük Karıştıran'da organize sanayi bölgesi dışındaki fabrikaların bir çok alt yapı sorunları var ve tamamen dağınık haldeler. Bu sorunları çözmek içinde ıslah organize sanayi bölgeleri kurmayı planlıyoruz. Bu projeyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunduk. Eğer proje yasalaşırsa, dağınık fabrikalar düzenli hale gelecek.''
* ''Ergene Nehri'ni sadece sanayi kirletmiyor''
Ergene Nehri'nin kaynağından çıkıp denize döküldüğü yere kadar 264 kilometrelik bir uzunluğa sahip olduğunu bildiren Kemelek, bu doğrultuda nehrin 264 kilometrelik bir alanı etkilediğini ifade etti.
Nehrin kaynağından çıktığında temiz aktığını belirten Kemelek, ancak nehrin belli bir yere geldikten sonra hem şehirlerin atık suları, hemde sanayilerin kontrol dışı kirletme faaliyetleri sonucunda kirlendiğini söyledi.
Nehrin yanından dahi geçerken kokusu ve görüntüsünden kirli olduğunun anlaşıldığını anlatan Kemelek, ''Ergene Nehri'ndeki kirlilik sorununu ıslah edilmiş organize sanayi bölgesi projesi ile çözeceğimizi umuyorum. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da konuyla ilgili 5 yıllık bir süreyi hedefleyen bir eylem planı çalışması var. Ayrıca nehri kirleten 16 belediye var. Öncelikle bu belediyelerin bir arıtma tesisi kurması gerekiyor. Yani nehri sadece sanayi kirletmiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı da bu doğrultuda belediyeleri arıtma tesisi kurmaya teşvik ediyor''dedi.
* Turizm Alanları
Turizmle ilgili konularda da bilgi veren Kemelek, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere köyünün bir tabiat harikası olduğuna dile getirdi ve bölgenin hem coğrafi hem de bitki örtüsü bakımından korunması gereken bir alan olduğunu söyledi. Bu bölgenin yamaç paraşütü içinde Türkiye'nin en uygun bölgelerinden biri olduğunu kaydeden Kemelek, bölgede yol asfaltlama çalışmaları başta olmak üzere, yapmayı planladıkları önemli hizmetler olduğunu bildirdi.
Tekirdağ'ın bir başka özel değerinin ise Muratlı ilçesinde bulunan Yarapsan çamuru olduğunu, bu çamurun sağlık turizmine kazandırılması için ekonomik değer ifade edecek boyutta olması gerektiğini hatırlatan Vali Kemelek, ''Tesis yapılabilecek çapta çamur bulunması gerekiyor. Toprak erozyonu ve iklim koşullarının değişmesiyle o bölgede bazı değişiklikler olmuş. Bu anlamda çamur arzu edilir boyutta değil. Çalışmalarımız devam ediyor. Bir ekonomik değer ifade ettiği takdirde değerlendirmeyi düşünüyoruz'' diye konuştu. aa