Erken Osmanlı Seramikleri sergileniyor

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğünce il merkezinde geçen yıl başlatılan kurtarma kazıları sırasında bulunan, kırmızı hamurlu, beyaz astar üzerine kobalt mavisi bezemeli Erken Osmanlı seramikleri, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

     Edirne Müze Müdürü Hasan Karakaya, yaptığı yazılı açıklamada, Edirne'nin sur dışı ile ilgili önemli bilgilere ulaşılmasının yanı sıra Osmanlı dönemine ait önemli bulgular sağlayan Dilaverbey Mahallesi'ndeki kazılarda bulunan seramiklerle ilgili serginin, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası'na kadar açık kalacağını bildirdi.
     Milet Tipi adıyla anılan 14. yüzyıl sonlarıyla 15. yüzyıl ortalarına tarihlenen bu grup seramiğin, ilk olarak 1935 yılında Milet'teki (Aydın) kazılarda bulunduğunu ifade eden Karakaya, şunları kaydetti:
     ''Kökeni konusunda bilim dünyasını uzun yıllar meşgul eden bu seramiklere, ilk buluntu yerine bağlı olarak Milet Tipi adı verilmiştir. Bu seramiklerin asıl üretim yerinin İznik olduğu, 1965 yılındaki İznik kazılarında büyük bir seramik fırınından ele geçen çok sayıdaki parça sayesinde anlaşılmıştır. İznik dışında İstanbul, Salihli, Çanakkale, Antalya, Kütahya gibi merkezlerde örnekleri saptanmıştır.
     Edirne'de de küçük bir alandan bu denli zengin bir buluntu topluluğunun ele geçmiş olması, son derece çarpıcı olarak nitelendirilmektedir. Seramiklerin üzerindeki üçayak izleri ve buluntu yoğunluğu İznik üretimi olduğu bilinen bu grup seramiklerin Edirne'de üretilmiş olabileceği fikrini doğurmuşsa da henüz fırın malzemeleri gibi üretime ilişkin herhangi bir bulgu elde edilememiştir.''
     Karakaya, özelliklerinden dolayı Edirne'nin mavi beyaz hazinesi olarak tabir edilen seramiklerin, sergilendikleri Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde, 23 Nisandan itibaren sanatsever ve ilgi duyan meraklılarınca görülebileceğini de vurguladı.