Eski Vali Konağı'nın ihalesi, Il Genel Meclisi'nin kafasını karıştırdı

Eski Vali Konağı'nın ihalesi, Il Genel Meclisi'nin kafasını karıştırdı

Kırklareli Il Genel Meclisi’nin Nisan ayına ait üçüncü birleşimi dün gerçekleştirildi. Mehmet Tuna Soykan Başkanlığı’nda toplanan mecliste, restorasyonu yeni yapılan eski Vali Konağı’nın kiralanması gündeme geldi.

Katip üye Aydın Karakoç, meclise sunduğu önerge doğrultusunda yaptığı açıklamada, bu ve bunun gibi eserlerin ekonomik getiriden ziyade, sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmasının daha yararlı olacağını vurgularken, Meclis Başkanı Soykan ise daha encümen üyeleri seçilmeden ihale yapılmasını kişisel anlamda yanlış bulduğunu kaydetti.

Dün saat 10.30’da Il Özel Idaresi-Il Genel Meclis Salonu’nda biraraya gelen Meclis üyeleri, firesiz bir katılımla üçüncü birleşimi açtılar.

Ulus; “Vakit kaybetmeyelim, gündem yoğun”

Yoklamanın yapılması, ardından geçen birleşime ait tutanak özetinin okunup oylanmasının sonrasında, CHP Grup Başkanı Hasan Dağ, Spor Komisyonu’nda bulunan üye Behçet Şen’in Tarım Komisyonu’na, Tarım Komisyonu’nda bulunan üye Mustafa Taşkın’ın ise Spor Komisyonu’na geçmesini önerdi. Bu öneri oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra Gündemin üçüncü maddesi kapsamında; Taşınmaz Kültür Varlıklarının Değerlendirilmesi ve Projelerin öncelik sırasına göre belirlenmesi amacıyla oluşturulacak komisyona 1 meclis üyesi seçilmesi teklifi görüşüldü. CHP Grubu, üyelik için Saffet Üresin ismini önerdi. Bu teklif AKP Grubu’ndan da onay aldı. Teklif oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin bir sonraki maddesinde; Meclis üyesi Aydın Karakoç tarafından verilen, Il Özel Idaresine ait taşınmazların mevcut durumları hakkında bilgi verilmesi hususundaki önerge görüşüldü. Önergesi hakkında söz alan Karakoç, bir sonraki ay toplanacak olan Meclis’te; hem görsel, hem de işitsel olarak slayt gösterisi sunumu eşliğinde bu bilgilerin yeni Meclis üyelerine aktarılmasının büyük fayda sağlayacağını kaydetti.

Bunun üzerine AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus, yoğun gündemi göz önünde bulundurarak; böyle bir uygulamanın vakit kaybettireceğini, bu bilgilere istenildiği zaman ulaşılabileceğini hatırlattı. CHP Grup Başkanı Hasan Dağ ise; Gelecek ay içerisinde görsel anlamda Meclise gereken bilgilerin verilmesi yönünde oylama yapılmasını talep etti. Bu talep oy çokluğu ile kabul edildi.

Bir sonraki maddede de, Katip üye Karakoç tarafından verilen Il Özel Idaresi’nin 2008 yılı Denetim Komisyonu raporu ve Faaliyet raporu hakkında meclise bilgi verilmesi ile ilgili önerge görüşüldü. Üye Aydın Karakoç, bu konuda da teknolojinin nimetlerinden faydalanalması gerektiğini belirterek, önümüzdeki ay gerçekleşecek toplantıda bir projeksiyon sunumu ile bilgilerin üyelere aktarılmasını istedi. AKP Grup Başkanı Ulus da grup olarak, önergeye saygı duyduklarını ancak bu talebin de Meclis gündemine vakit kaybettireceğini savundu. Yapılan oylamada söz konusu önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclisin ortak talebi; “Eski Vali Konağı’nda  sosyal-kültürel faaliyetler gerçekleştirilsin”

Gündemin 6. maddesinde ise, yine üye Aydın Karakoç tarafından verilen, Il Özel Idaresi’ne ait taşınmazların kiraya verilme işlemlerinde sonuçlanmayanların durdurulması hakkındaki önerge görüşüldü.

Önergesi hakkında söz alan üye Karakoç, eski Vali Konağının restorasyonunun ardından kiraya verilişini gündeme getirerek, bu eserin ekonomik getiriden ziyade, sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmasının daha yararlı olacağını vurguladı.

Bunun üzerine AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus, gündem maddesine dikkat çekerek; “Maddede; ‘Il Özel Idaresi’ne ait taşınmazların kiraya verilme işlemlerinde sonuçlanmayanların durdurulması hakkındaki önerge’ denmiş.

Ancak bizim durdurma gibi bir yetkimiz yok. Bu idari bir konudur” hatırlatmasını yaptı. Bunun üzerine Il Özel Idaresi personelinden konu hakkında bilgi alan Meclis Başkanı Soykan, eski Vali Konağı’nın ilk olarak Aralık 2008 tarihinde kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarıldığını, ancak ihaleyi alan firmanın kiralamaktan vazgeçtiğini, daha sonra 2 Nisan 2009 tarihinde takrar konağın ihale edildiğini, bu ihalenin de “Pazarlık aşamasında” kaldığını öğrendi.

 Meclis Başkanı Mehmet Tuna Soykan kişisel olarak düşüncesini meclise sunarak; 2 Nisan tarihinde encümen üyelerinin daha belirlenmediğini öne sürdü ve bu tarihte ihale yapılmasının uygun olmadığını, yapılan ihalenin ardından hadde layık görülmediği, bu nedenle 9 Nisan Perşembe (bugün) yapılacak ihale ile de rekabet koşullarının ortadan kalktığını belirtti.

Konu ile ilgili devam eden görüşmelerin ardından, meclise 5 dakika ara verilmesi talep edildi. Daha sonra tekrar toplanan Meclis’te söz alan Katip Üye Behçet Şen, üye Aydın Karakoç’un yaptığı konuşmada önemli bir hususun dikkate alınmadığını, bu gibi binaların ekonomik getiriden ziyade, sosyal ve kültürel faaliyetlerde kullanılmasının daha yararlı olacağının vurgulandığını hatırlattı.

Ardından CHP Grup Başkanı Hasan Dağ, “durdurulma” yetkisinin Meclis’te bulunmadığını hatırlatarak, konunun bir sonraki döneme kadar ertelenmesi hususunda tavsiye kararı alınmasını teklif etti.

AKP Grup Başkanı Yurdaer Ulus ise “Devlette ‘devamlılık’ esastır” diyerek, yerel seçimler yapıldı diye, Devletin çalışmalarını yarım bırakamayacağını söyledi ve teklife “red” oyu vereceklerini kaydetti. Teklife; Katip üye Karakoç’un bu tür binaların daha çok sosyal faaliyetlerde kullanılması tavsiyesi de eklendi ve gündem maddesinden “durdurulması” kelimesi kaldırılarak tavsiye kararı oylandı. Karar oy çokluğu ile kabul edildi. (18-7)

Demirköy “Müze”lendi

Dünkü birleşimde görüşülen son gündem maddesinde; Ilimiz Demirköy Ilçesi, Fatih Dökümhanesi kazısında ortaya çıkarılan eserlerin sergilenmesi amacıyla ilçede bulunan Il Özel Idare Iş Hanı binasındaki eski öğretmenevi olarak kullanılan ve halen boş olan yerin, Özel Müze kurulması amacıyla Demirköy Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne bedelsiz tahsis edilmesi teklifi görüşüldü.

Konu ile ilgili olarak meclise bilgi veren üye Saffet Üresin; Söz konusu öğretmenevinin 5-6 yıldır atıl durumda bulunduğunu, dolayısıyla yerin çok uygun olduğunu kaydetti. Yapılan görüşmeler neticesinde, tahsisin 5 yıl süreyle gerçekleşmesine oy birliği ile karar verildi.

Başkan M.Tuna Soykan bu kararın ardından, meclisin bu ayki üçüncü birleşimini kapattı. Il Genel Meclisi’nin Nisan ayı dördüncü birleşimi bugün saat 10.30’da gerçekleştirilecek.