Esnaf 2009'da kan kaybetti

Esnaf 2009'da kan kaybetti

Küresel ölçekte yaşanan ekonomik kriz 2009 yılında ağır sonuçları ile toplumun tüm kesimlerinde kendini hissettirdi. Tüm sektörlerde daralmaya neden olan krizin etkisi küçük esnafa ise daha çok yansıdı.

2009 yılı içinde Kırklareli il merkezinde açılan 1104 işletmenin 672'si gerisin geri kepenk kapattı. Esnafın ekonominin bel kemiği olduğunu vurgulayan Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Şeker, krizin etkilerinin 2010 yılında da sürmesi halinde esnafın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini ancak 2010 yılına daha umutlu baktıklarını söyledi.

"Esnaf ekonominin bel kemiği"

2001 yılındaki ekonomik krizin 2007 yılı Mart ayı ile yeniden hortladığını ifade eden Şeker, halkın alım gücünün düşmesi ile esnafında zaten zor olan yaşantısının artarak sürdüğünü kaydetti. Şeker, "Esnaf ekonominin bel kemiğini oluşturuyor. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından 2007 ile başlayan global ekonomik kriz esnafımızı etkiledi. Alım gücünün azalmasının bir sonucu olarak esnafımızda iş yapamaz hale geldi. Küçük bir ilimiz var ama esnaf her yerde esnaf dolayısıyla buradaki esnafta ekonomik krizden fazlasıyla etkilendi. Canlılık beklemek zor" dedi.

2009 çok sarsıcı geçti

2009 yılını özetle "çok sarsıcı idi" olarak özetleyen Şeker, 2009'un kaybedildiğini ancak 2010 yılının kazanılabileceğini ifade ederek, yeni yıla ilişkin umutlu olduklarını söyledi. Şeker, "2009 çok sancılı geçti. 2010 yılının daha iyi olmasını bekliyoruz. Tabi bu ülkeden kaynaklı değil. Global krizin bir sonucu idi. Üretime dayalı bir ekonomi yok. Üretime dayalı bir ekonomi olsa idi ihracat fazlalaşacak bu diğer sektörlere de yansıyacaktı. Sadece Bursa'da 2009 yılında 100 bin işçi işten çıkarılmış kaldı ki Bursa sanayi ilidir" diye konuştu.

"Yeni işletmelere sınırlama getirilmeli"

Esnafın adeta belinin kırıldığını ifade eden Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Şeker, esnafa yönelik çeşitli kolaylıkların sağlanması gerektiğini kaydetti.

Öncelikle SSK primlerinde indirim istediklerini belirten Şeker, yüksek SSK primlerinin esnafı kayıt dışı çalışmaya yönlendirdiğini söyledi. Yine yeni açılan bir işletmeden kendisini toparlaması ve güçlenmesi için hiç değilse 5 yıl vergide kolaylık sağlanması ya da vergi alınmamasını isteyen Şeker, aksi taktirde 2009 yılında ilmeği boynunda hisseden esnafın 2010 yılında ayakta kalmasının güç olduğunu kaydetti.

Şeker; "Birde işyeri açılmasında sınırlama istiyoruz. Örneğin bir sokakta 5 tane berber dükkanı varsa 6. berber dükkanını buraya açtırmayacak. Başka yer gösterecek. Bu tür uygulamalar yapmazsak bu iş olmaz. Yasalar koyulmalı ve bunlar denetlenmeli" dedi.

"Esnaf para kazanmıyor"

2009'un sonu 2010 yılının ilk günleri itibari ile piyasalarda bir hareketlenme gözlemlediklerini dile getiren Şeker, şöyle konuştu;

"Ekonomik kriz 2009 yılında olduğu gibi 2010 yılında da aynı şekilde devam ederse esnaf yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelebilir. Bu böyle gitmez. Ancak 1 hafta 10 gündür bir hareketlenme var. Kırklareli'ndeki fabrikalarda yeni yeni hareketlenmeler başladı. Umarız daha iyi duruma gelirler. 2007 yılının Mart ayından beri ben para kazanan esnaf görmüyorum. Ben kendi işlerimden biliyorum. 2007 den beri para kazanamıyoruz. Ancak 2009 un sonlarına doğru bir hareketlenme oldu. Buda 2010 için umut verici.

Büyük Marketler Kanun Tasarısı

5 yıldır Meclis'te bekleyen Büyük Marketler Kanun Tasarısı'nın artık hayata geçmesini istediklerini söyleyen Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Şeker, marketlere karşı olmadıklarını ancak bu konuda artık yasal bir düzenleme gerektiğinin altını çizdi. Şeker, bu konudaki beklentilerini şöyle sıraladı: 

"Artık bu tasarının hayata geçmesini bekliyoruz. Marketlere karşı değiliz ancak bu konuda bir düzenleme bekliyoruz. Örneğin marketler haftanın belirli bir günü kapanmalı ki küçük esnafta nefes alabilsin. Büyük marketlerde satılan ürünlerin o bölgedeki üreticiden alınması gerekli. Marketler 57 farklı meslek grubuna etki ediyor.

Marketler akşam 23.00'e kadar açık kalıyor. Bu saate kadar açık kalırsa bakkal nasıl iş yapacak. Avrupa'da bu saate kadar açık kalamıyor. Saat 18.00-19.00 gibi kapanır.

500 metrekarenin üzerindeki marketlerin şehrin 10 kilometre dışında olması zorunluluğu var. Insanlar yürüyerek oraya gitmeyecektir. Biz karşı değiliz marketlere ama esnafta nefes almalı. Büyük markette adam 2 paket sigara alıyor karta geçiriyor bunu bakkalda yapamaz bakkal zaten ya borçla ya da veresiye almıştır satınca parasını verecektir. Kredi kartı ile çalışırsa geçinemez ki. 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün geçenlerde Edirne'de yaptığı konuşmasında Şubat ayı içinde Marketler Kanun Tasarısı'nın Meclis'te kabul edilerek uygulamaya gireceğini söyledi. Bu aslında bizim için bir müjde niteliğinde. Bu yasa kabul edilirse esnafın nefes alma şansı olur."

"Birlik bütünlük yok"

Şartlar itibari ile esnafın artık tek başına ayakta kalmasının güçleştiğini belirten Şeker, bu nedenle küçük işletmelerin bir araya gelerek daha güçlü işletmeler haline gelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Ancak bunun önündeki en büyük engelin anlaşamama sorunu olduğuna dikkat çeken Şeker, "Esnafın artık bireysel olarak ayakta kalma şansı kalmadı. Birleşme gerekiyor. Örneğin sanayideki bir kaportacı ile boyacı, elektrikçi birleşerek tek bir işletmede faaliyetlerini yürütmeli. Böylece masraflarında azalması sağlanacaktır. Ancak bizde bir eksiklik var. Esnaf bir araya gelemiyor. Birlik beraberlik yok" dedi.

Esnaf odalarının seçim döneminde olduğunu sözlerine ekleyen Şeker, il genelindeki 28 odanın seçimleri olduğunu bildirerek, Mayıs ayı itibari ile de Kırklareli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği'nin genel kurulunun yapılacağını kaydetti.