Esnaf da, vatandaş da Kapalı Pazar Yeri'ni istiyor

Esnaf da, vatandaş da Kapalı Pazar Yeri'ni istiyor

 

Kırklar Haber gazetesi olarak dün yine esnafın ve vatandaşın arasına karıştık ve sizler için halk pazarının nabzını tuttuk. Çarşamba Pazarı yine olağan günlerinden birini yaşarken, Kırklar TV mikrofanına konuşan vatandaşlar bizlere Kapalı Pazar Yeri projesi ile ilgili fikir ve düşüncelerini de aktardılar.

Kırklareli halk pazarı dün hareketli bir gün daha yaşadı. Sahurdan sonra yollara düşen pazarcı esnafı, sabahın ilk saatlerinden başlayarak tezgah kurma telaşı içine düştü. Mallarını itina ile tezgahlarına yerleştiren esnaf, gün boyu satış yapabilmek için elinden geleni yaptı.

Ramazan ayını yarıladıklarını belirten pazar esnafı, okul sezonun ve bayramın yaklaşması ile sektörde para akışının sağlanacağını ifade etti. Vatandaşın Ramazan günlerinde iftar ve sahurluk malzemeler aldığını söyleyen esnaf, satışlarda fazla bir durgunluk olmadığını sözlerine ekledi. Esnaf, vatandaşların her şeyden az da olsa aldıklarını belirtirken ilerleyen günlerde işlerinin daha da yoluna gireceğini söyledi.

Okul sezonunda piyasa daha da hareketleniyor

Okulların açılmasına az bir zaman kala pazar sektöründe de okul araç gereçleri piyasaya sürülmeye başladı. Çanta, beslenme vs. malların yanısıra önlüklerde pazardaki yerini aldı.

Vatandaşlar, okul alışverişi için şimdiden piyasa yoklamasını yaptıklarını belirtirken tercihlerde kalite kadar fiyatların da rol oynadığını belirttiler. Her bütçenin kendine göre harcamaları olduğunu belirten esnaf, vatandaşın fiyatta indirime gitmek için pazarlık yaptığını söyledi.

Önceki yıllardan esnafın elinde kalan mallar daha ucuza giderken yeni pazara çıkan ürünlerde fiyat farklılığı görüldü.

Bayramın yaklaşması giyim sektörü için umut verici

Ramazan Bayramı’na kısa bir zaman kala vatandaşlar, pazar yerindeki kıyafetlere önceki haftalardan daha fazla ilgi göstermeye başladı. Çeşitli model ve renklerde tezgahlardaki yerini alan kıyafetler de sezon sonu indirimleri de göze çarptı. Yazlık ürünlerde yaşanan fiyat azalışı vatandaşlar için memnun edici olurken esnafın kar yapmasına engel oldu. Pazarcı esnafı sonbahar için tasarlanan ürünlerin pazara girmesi ile elinde mal kalma korkusu yaşarken, tezgahında bulunan ürünleri biran önce elinden çıkarmaya bakıyor.

Bayramın sonbahar ayına denk gelmesi nedeni ile mevsimlik giysiler satışa sunulurken, yazlık kıyafetler de halen tezgahlarda boy gösteriyor.

Bayramda havanın nasıl olacağını bilmediklerini belirten vatandaşlar alışveriş yapmak için biraz daha beklediklerini ifade ettiler. Bu durumdan yana sıkıntısı olan pazarcı esnafı vatandaşların son haftada pazarın yolunu tuttuklarını belirttiler. Bunun da pazarda sıkışıklığa ve karmaşaya neden olduğunu belirten esnaf, vatandaşların alışverişlerini son günlere taşımamaları gerektiğini kaydettiler.

Pazarcı esnafı kapalı

pazar yeri istiyor

Önadım Medya Grubu olarak yayın hayatına başladığımız günden bu yana halktan ve esnaftan yana taraf olmaya devam ediyoruz. “Her zaman doğru ve güvenilir bilgi” hedefi ile çıktığımız bu meşakkatli yolculukta halkımızla ve esnafımızla röportajlar yaparak onların nabızlarını tutarken, seslerini duyurmalarında da önayak oluyoruz.

Bu doğrultuda Kırklareli Merkez Ilçede en çok tartışılan konulardan birisi olan kapalı pazar yerinin akibetini pazarcı esnafına sorduk. Daha önceleri benzer soruları Kırklareli halkına yönlendirdiğimizde; “Kapalı pazar yeri şart” ve “Bu çağda açık pazar yakışmıyor” cevaplarını alıyorduk.

Pazarcı esnafımıza Kırklar TV önderliğinde yönelttiğimiz sorularda gördük ki; pazarcı esnafı da halkla hemen hemen hemfikir. Kapalı pazar yeri hakkında pazarcı esnafımıza yönelttiğimiz sorularda; kapalı pazar yerinin artık her şehirde yaygınlaştığını, kapalı pazar yerlerinin hava koşullarından kendini koruduğunu ve Kırklareli için şart olduğu cevaplarını aldık. Yaptığımız röportajlarda görüştüğümüz ve bu düşünceyi onaylayan Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Resul Yıldırım da aynı fikirde.

Tabi her esnaf hemfikir değil. Düşünceler ve istekler esnaftan esnafa değişiyor. Bazı esnaflar ekonomik kriz nedeniyle kapalı pazar yerinin 2 yıl sonra faaliyete geçmesini isterken, bazıları ise 2010 yılında kullanıma hazır olmasını talep ediyor.

Kapalı pazar yeri haricinde açık pazar yerine çizilen yer çizgilerini pazarcı esnafına sormadan geçmedik. Bu konuda da pazarcı esnafının büyük çoğunluğu çizgileri beğenirken, küçük bir azınlık ise yer çizgilerini koşu parkuruna benzetti. Vatandaşların daha rahat alışveriş yapması açısından Kırklareli Belediyesi tarafından çizilen çizgileri yerinde bulunurken, bazı pazarcıların gereksiz yer işgalinin de önüne geçildiği belirtildi.