"Esnafımız kepenk kapatma durumuna geldi!"

Kırklareli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker 'Kriz en çok üyelerimizi olumsuz yönde etkiledi. Hükümet açtığı paketlerde hep büyüklere destek çıktı'.dedi.

 

HABER MERKEZİ


Şeker gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Peki, küçük olmadan büyük olur mu? Eğer bir destek ve koruma olmaz ise esnafımız yok olacaktır.
Biz bunları sadece ekonomik verilerden elde etmiyoruz. Çarşıda, Pazarda esnafımızla konuşarak sorunlarını dinleyerek ortaya koyuyoruz.
Esnafımız kiralarını ödeyemez hale geldi. Birçok esnafımız yanında çalışan kişileri işten çıkarmak zorunda kalmıştır. Dolayısıyla esnafımıza verilmeyen destek ekonomiye istihdama birer darbe olarak önümüze çıkıyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu olarak yılmadan usanmadan esnafımıza yönelik bir destek paketi hazırlanması konusunda söylemlerimizi, isteklerimizi sürdürüyoruz.
Küresel Ekonominin gereği olarak işletmeler gitgide büyümekte büyük işletmeler küçükleri yutarak ekonominin toplumun dengesini bozmaktadır.
*Sigara yasağı ilimiz ve tüm illerde İşletmecilerin işlerinde önemli ölçüde düşüş kaydettirmiştir
 19 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren sigara içme yasağı İlimizde ve tüm Ülkemizde Kahvehane ve Lokanta İşletmecilerin işlerinde önemli ölçüde düşüş kaydettirmiştir. İlk 10 günde durum bu haldeyken ilerleyen aylarda sonuçları çok ağır olacak işsizler ordusuna Kahveci ve Lokantacı Esnafımızda dahil olacaktır.
AB Ülkelerinin bir kısmında uygulanan işletmelerimizin bazı bölümlerinde sigara içilmesine izin verilmesi bu mesleklerde iştigal eden esnafımızı bir nebze rahatlatacaktır.
Yetkililerden, küçük sermayesi ile mücadele eden devletine vergisini ödemek, evini geçindirmek için çabalayan esnafımızın sesine kulak vermelerini istiyoruz.
Az miktarda öz sermayesi ile iş yapan Esnaf ve Sanatkârlarımızın işlerini geliştirebilmek için Kredi ve teşviğin yanında aşağıda sıralayacağım pakete ihtiyaç vardır.”
a- Gelir Vergisi ve SSK Prim oranları indirilmeli
b- KOSGEB den sıfır faizli kredi verilmeli
c- Sigara yasağı için Kahve ve Lokantalarda ayrı bölüm olmalı
d- AB nin küçük işletmelere uyguladığı teşvikler bizde de uygulanmalı
e- Yeni İşyeri açana 5 yıl süreyle Vergi ve KDV muafiyeti getirilmeli
f- Şoför Esnafımıza oto yenilemesi için bir defalık ÖTV ve KDV muafiyeti uygulanmalı
g- Büyük mağazalarla ilgili yasa tasarısı bir an önce çıkarılmalıdır
h- Kamu Kurum ve Kuruluşların lokanta kafeterya gibi işletmeler¬den hizmetlerden vazgeçmeliler”. (ek)