ETSO'nun yeni hizmet binası törenle açıldı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) yeni hizmet binası törenle hizmete açıldı.


     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, ETSO'nun yeni hizmet binasının açılışında, ekonomik krizin ne zaman ve ne şekilde duracağı konusunda kimsenin bir fikrinin olmadığını söyledi.
     Türkiye'nin, krize bağlı olumsuzluklar yaşadığını ifade eden Hsarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
     ''Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'la bir sohbetimizde... Blair, krizin korkunç olduğunu söylediğinde, Blair'a (biz krizlere karşı şerbetliyiz) demiştim. Ama bir gerçek var ki dünya haritası çıkartılmamış topraklarda ilerliyor.
     Dünya, krizde elinde harita olmadan ilerliyor, kimse ne olacağını bilmiyor. Türkiye'de krize bağlı olarak üretimde daralma, ihracatta durgunluk var, işsizlik artıyor. Bu konuda herkes bir şeyler söylüyor da, krizden nasıl kurtulacağımızı kimse söylemiyor.''
     Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) yüzde 70'ini iç tüketimin oluşturduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, iç tüketimin artırılmasının kriz etkisini azaltmada bir yöntem olabileceğini savundu.
     Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
     ''Krizin önüne geçebilmek için iç tüketimi artırmak gerekir. Bunu sağladığımız takdirde Türkiye krizden çıkar. Türkiye'nin GSMH'nın yüzde 70'ini iç tüketim oluşturuyor, biz iç tüketimi artırabilirsek krizden en az zararla çıkabiliriz. Bu yöntemi Hindistan'da kendisi için savunuyor. Milli gelir ile tüketim paralel hareket ediyor. Tüketimi artırdığınız zaman milli gelir artıyor. Yol buradan geçiyor. Krizde moralsizlik insana yanlış yaptırır, moralleri bozmayıp, 70 milyonu harcama yapması için teşvik edeceğiz.''
     Türkiye'nin ekonomik anlamda zengin ülkeler arasında olmasının yolu kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomiden geçer.
     Türkiye'nin zengin bir ülke olması için yapılması gereken iki şey var. Birincisi kaliteli demokrasi, ikincisi güçlü ekonomi.
     Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine ve kaliteli demokrasi anlayışına girecekse bunun birinci yolu kayıtlı ekonomiye geçmektir. Bunu da Türkiye'de kayıtlı ekonomiye geçilmesini en çok isteyen biziz.
     Ayrıca vatandaş hakkını arar, hesap verebilir ve hesap sorabilir durumuna gelirse o zaman kaliteli demokrasi oluşur. Yani demokrasin ve ekonomin güçlüyse sen de güçlüsün demektir.''
     Edirne Valisi Mustafa Büyük de ETSO'nun yeni hizmet binasının hayırlı olmasını diledi. Büyük, Edirne'nin rekabet edilebilirlik açısından iyi durumda olduğunu belirterek, ''Edirne'ye hükümetin 2008 yılında çok ciddi yatırımları var. Edirne, Türkiye bütçesine 400 milyon TL katkı sağlarken, Edirne'ye yatırım için 670 milyon TL kaynak aktarılmış. Rekabet edilebilirlik yönünden Edirne iyi konumda, ancak ticaret erbabı bu konumu daha yükseklere çekmek için gayret sarf etmeli'' dedi.
    
     -DİĞER KONUŞMALAR-
    
     AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak ise dünyanın 1929 krizinden sonra en büyük ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu, bunun aşılması için hükümetin tedbir aldığını, yeni tedbirler almaya devam edeceğini bildirdi.
     CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır da Edirne'nin ekonomik kalkınmasının Avrupa ülkeleriyle ve sınır komşularıyla sosyal, kültürel işbirliklerinin yanı sıra ekonomik işbirliklerine bağlı olduğunu belirtti.
     MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu da, tarım şehri Edirne'nin turizminin de ekonomiye katkı sağlaması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
     Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne'nin yıldızının daha da parlaması için siyasi kavgalardan uzak durulup, birlik ve beraberlik içinde kararlar alınması gerektiğine vurgu yaptı.
     ETSO Başkanı Ümit Mıhlayanlar da 6,4 milyon TL'ye mal olan ETSO'nun hizmet binasının 14 ayda bitirildiğini ve Edirne'ye yakışır bir bina kazandırmanın gururu içinde olduklarını kaydetti.
     Konuşmaların ardından, Büyük, Hisarcıklıoğlu, Edirne Milletvekilleri, Edirne Belediye başkanı Sedefçi hizmet binasının açılışını yaptı.
     Törende ayrıca ETSO'nun geleneksel vergi töreni de gerçekleştirilerek, Kurumlar Vergisi'nde en yüksek vergiyi veren 21, gelirler vergisinde en yüksek vergiyi veren 20, En çok döviz girdisi sağlayan 12, en çok istihdam sağlayan 14 şirkete ödülleri verildi.