Eylül ayından itibaren, evlerden; 3 TL, iş yerlerinden; 4 TL katı atık bertaraf ücreti alınacak

Eylül ayından itibaren, evlerden; 3 TL, iş yerlerinden; 4 TL katı atık bertaraf ücreti alınacak

Kırklareli Belediye Başkanlığı yaptığı yazılı basın açıklamasında; Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve Işletme Birliği'ne ait bertaraf tesislerinde bertaraf edilen atıkların Belediye’ye maliyetinin söz konusu olduğunu, dolayısıyla bütün su abonelerine Belediye Meclisi’nin 03/07/2009 tarih ve 90 sayılı kararıyla; bağımsız bölümlere aylık 3.00 -TL, işyeri ve dükkanlara 4.00 -TL yansıtılacağını ve uygulamanın Eylül ayında başlayacağı duyuruldu.

Konu ile ilgili olarak daha önce Önadım Medya Grubu yayın organı Kırklar Haber Gazetesi, “Belediye parayı buldu, Fatura Kırklareliliye çıktı” başlıklı bir haber yapmış, söz konusu ücretlerin Belediye bütçesine olan katkısı ile tesislerin son durumu hakkında vatandaşın elçisi olarak Belediye’ye bir dizi soru iletmiştik. Hatta Katı Atık tesislerinde incelemelerde bulunarak, son durum hakkında siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmiştik.

Işte Belediye, yaptığı açıklamada konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; “Kırklareli Belediye Başkanlığımızın da üyesi olduğu 16 tane üye Belediyesi olan KIRK-KAB I Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve Işletme Birliği 5355 sayılı Birlikler Yasasına tabi Resmi bir kurumdur.

Hiçbir Belediyeye bağlı olmayan bağımsız ve katma bütçeli bir kurum olup, üye Belediyelerin Evsel nitelikli katı atıklarını, kendi ücret tarifelerinde belirlediği bir ücret karşılığında bertaraf etmektedir.

Bilindiği gibi birçok Belediye toplanan Evsel nitelikli atıkları vahşi depolama yaparak, çevreye olumsuz etkilerini de düşünmeden gelişigüzel yerlerde depolamakta, bu vesileyle de ciddi anlamda olumsuz çevresel etkiler ortaya çıkmaktadır. Hatta çöplerin bu şekilde toplandığı bu çöplüklerde zamanla oluşan metan gazı sıkışmaları nedeniyle meydana gelen patlamalar ve yangınlar sonucu geçmişte birçok can ve mal kayıpları da yaşanmıştır.

Belediye Başkanlığımız çevreye olumsuz etki yaratmayacak şekilde atık bertarafına başarıyla yürüten ve Türkiye'de bu konuda öncü ve çevre ve halk sağlığına duyarlı ilk belediyeler arasındadır. Henüz birçok Belediyenin hayalini süsleyen, fakat bir türlü gerçekleştiremedikleri bu hayalleri ile Trakya bölgesinde tek olan bertaraf tesislerinde Evsel atıklarını bertaraf etmektedir.

KIRK-KAB 1 Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve Işletme Birliği Ticari bir kuruluş değildir ve kar amacı gütmemektedir. Ancak depolamak üzere kendisine getirilen evsel nitelikli atıkları belli bir ücret karşılığında depolamaktadır. Kırklareli Halkı yıllar önce Sazara su kaynaklarından kendi cazibesiyle hiçbir harcama yapılmadan sıfır maliyetle kullanmakta olan içme suyunu kullanmıyor artık. Modern ve sağlıklı Içme Suyu Arıtma Tesislerinin devreye girmesiyle Kırklareli Barajından alınan suyun her bir m3 için Devlet Su Işleri Müdürlüğü'ne belli bir bedel ödenmektedir. Içme suyunun belli bir maliyeti olduğu gibi, Belediyemiz tarafından KIRK-KAB I Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve Işletme Birliği'ne ait bertaraf tesislerinde bertaraf edilen atıklarında Belediyemize bertaraf maliyeti söz konusu olmaktadır.

Bu nedenle tüm su abonelerimize Belediye Meclisinin 03/07/2009 tarih ve 90 sayılı kararıyla;

Tüm bağımsız bölümlere aylık 3.00 -TL, işyeri ve dükkanlara 4.00 -TL yansıtılacak olup, uygulama Eylül ayında başlayacaktır.”