Faytonculuk yok oluyor

Faytonculuk yok oluyor

Tarihi çok eskilere dayanan faytonculuk, kültürel miraslarımız arasında yer alıyor. Yüzyıllar boyunca günlük hayatın bir parçası olan faytonculuk, şimdilerde nostaljik olarak varlığını sürdürüyor. Kırklareli Merkez İlçede faytonculuk kültürünün son temsilcilerinden olan Hüseyin Cahil de zor ve meşakkatli şartlarda faytonculuk yapmaya devam ediyor.

Uzun ince yapısı, rutin aralıklarla kendi elleri ile boyadığı bıyıkları ve taktığı fötr tarzı şapkalarla dikkat çeken Cahil, 6 yaşından beri at üzerinde olduğunun altını çiziyor.         

Hüseyin Cahil, faytonculuk yapmaya ise 16 yaşında ailesiyle Edirne’ye taşındığında başlamış. Edirne’de kendini geliştirdikten sonra İstanbul’un faytonları ile ünlü Büyükada askere gidene kadar fayton koşmuş.

Askerden sonra Iğneada’ya taşınan ünlü faytoncu orada ise at arabası ile odunculuk işlerinde 15 yıl kadar çalışmış. Iğneada’dan Kırklareli’ne dönerek, 30 yıl da at cambazlığı yapan Hüseyin Cahil, dolu dolu 60 yılı aşkın bir süredir, at ve beygir ile geçimini sürdürüyor.

Kırklareli’de sünnet ve evlenme düğünlerinin yanı sıra haftanın belirli günlerin Vilayet Meydanı’nda fayton meraklılarına hizmet veren Hüseyin Cahil, Kırklareli’nin en tanınmış faytoncuları arasında yer alıyor.

Faytonculuk kültürünün 83 yaşındaki Numan Yambollu ile birlikte son temsilcisi olan Hüseyin Cahil,  faytonculuğu ölene kadar yapmak istediğini belirtti.