FBM Kırklareli Şubesi, ortaöğretim öğrencileri için Cihat Şener'i getirdi

FBM Kırklareli Şubesi, ortaöğretim öğrencileri için Cihat Şener'i getirdi

Fen Bilimleri Merkezi Kırklareli Şubesi, ortaöğretim öğrencilerinin sınav stresini azaltabilmeleri için değişik isimleri söyleşi için Kırklareli’ne getirmeye devam ediyor.

Söyleşiler için genelde popüler kültürün tanıdık simalarını tercih eden FBM, bu amaçla sadece eğitimci vasfına sahip olan, fakat televizyon ekranlarından oynadığı dizilerle ve yine televizyonda yaptığı “Hayatımız Sınav” adlı programla tanınan Cihat Şener’i konuk etti.

Geçtiğimiz Pazar günü saat 12:00’da Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşi öncesi ilk olarak, FBM Kırklareli Şubesi’nin ortaöğretim öğrencileri için yapmış olduğu deneme sınavında, dereceye giren öğrencilere düzenlenen törenle ödülleri verildi. Ödüllerini Cihat Şener’in elinden alan öğrenciler, oldukça mutluydular. FBM’nin yapmış olduğu deneme sınavında dereceye girenlere başarı belgesi ve plaket verilmesinin yanısıra, 1. ve 2. olan öğrencilere de değişik sürprizlerin olduğu açıklandı.

Ödül töreni için sahneye davet edilen öğrenci ve velileri, Cihat Şener’le hatıra fotoğrafı da çektirmeyi de ihmal etmedi. Öğrencilerden çok velilerin Cihat Şener’e büyük ilgi göstermesi ve onunla tokalaşabilmek için sıraya girmeleri de gözlerden kaçmadı.

Ödülleri dağıtan Cihat Şener, daha sonra tüm öğrencileri sahneye davet ederek, toplu olarak bir hatıra fotoğrafı çektirdi.

FBM’nin yapmış olduğu deneme sınavında dereceye giren öğrencilerin isimleri şöyle;

(3. sınıflardan iki tane birinci olduğu belirtildi) 3. sınıflar 1. Asude Karataş 1. Ilkin Işıl Tiri 2. Ezgi Tınmaz 3. Ömer Ege Yıldız

4. sınıflar 1. Kardelen Kaplıca 2. Burak Mert Özçelik 3. Doğukan Sevim

5. sınıflar 1. Esra Dilan Turnay 2. Can Doğramacı 3. Deren Ertaş

6. sınıflar 1. Furkan Denizgezen 2. Ipek Deniz Şimşek 3. Güleycan Egesu Yıldız

7. sınıflar 1. Bengi Altıntel 2. Ahmet Berkay Diril 3. Ali Burak Tosun

9. sınıflar 1. Gizem Coşkun 2. Hande Peran 3. Burak Uzun

10. sınıflar 1. Izel Üstünkol 2. Handan Acar 3. Ecem Gözde Öztürk

11. sınıflar 1. Güray Aygün 2. Çılga Karabulut 3. Enes Sancaklı

Ödül töreninin ardından Cihat Şener’in söylesişisine geçildi. Şener, sınav stresiyle ilgili olarak kendine has yorumu ve teknikleriyle öğrencilere değişik önerilerde bulundu. Stand-up vari konuşmaya çabalayarak salondakileri güldürmeye çalışan Şener, zaman zaman yaptığı soğuk esprilerle de ilginç dakikaların yaşanmasına sebep oldu.

Türkiye’nin depremle yaşamaya alışmasının şart olduğu gibi, öğrencilerinde sınavla yaşamaya alışmasının şart olduğunu söyleyen Şener, “Mademki bu sınavı kaldırtamıyoruz, o halde biz de onunla nasıl başetmemiz gerektiğini kendimize öğretmeliyiz” dedi.

Aileler herşeyi dersanelerden beklemesin

Anne babalara da önerilerde bulunarak birçok tüyo veren Şener, onlardan biraz daha fedakarlık yapmalarını ve sınav süresince gerekirse çocuklarıyla birlikte ders çalışmalarını söyledi. Onların çocuklarının stresine ortak olacak bir faaliyette bulunmaları durumunda, çocukların da bundan olumlu yönde etkileneceğini söyleyen konuşmacı, “Çocuğumla arkadaş gibiyiz” kavramına da katılmadığını belirtti.

Velilerin genelde çocuklarının dersaneye gitmesinden ötürü onlarla gerekli şekilde ilgilenmediklerini belirten Şener, sadece dersaneye göndermekle olayın çözümlenemeyeceğini vurguladı. Konuşmacı, çocukların yaşadıkları stresin aslında sınav stresi değil, sınav sonrası stresi olduğunu ve onların; “Bu sınavı kazanamazsam, ailem, çevrem, komşular hakkımda ne düşünür?” fikrinde kapıldıklarını söyledi.

Kendine has yöntemleri öğrencilerle paylaşan Şener, sınav sisteminin aslında eleştirilmemesi gerektiğini ve bu sayede hakedenle haketmeyenin birbirinden ayrılmış olduğunu dile getirdi. Gazetelerin verdiği deneme sınavlarını da eleşitren Şener, o sınavın sonucundan düşük puan alan öğrencinin moralinin bozulduğunu fakat, gazetenin verdiği sınavlara o kadar itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti. Öğrencilerin başarısızlık nedenlerini az ve niteliksiz çalışmak olarak dile getiren Şener; ”Birçok öğrenci abuk subuk ve salakça kaynaklardan soru çalışıyor, sonra da başarısızlığa uğruyor.” diyerek, çalışılacak kanyanağın doğru ve faydalı olmasının şart olduğunu vurguladı.

Kendine has motivasyon tekniklerini oldukça ilginç cümle ve kelimelerle ifade eden Şener; “Bu sınavlar sayesinde sapla saman birbirinden ayrılıyor, siz de kazanıp bir yerlere yerleşen kazmalardan bir eksiğiniz olmadığını bilmeli ve çalışmalısınız. Ama vaktinizi dizi izleyerek, futbolu ve futbolcuları takip ederek geçirirseniz hiç bir şey elde edemezsiniz” dedi.

Bu söyleşinin sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandıran Cihat Şener, bu konuşmalarında da enteresan cümleler sarfetti. Bir öğrencinin, annesinden soru çözme konusunda aşırı derece baskı gördüğünü ve bu yüzden çok stres yaşadığını söylemesi üzerine Şener; “Sen sınavı kazanamazsan, annenin komşuların yanında ne halde olacağını bir düşün. Ya da kazandığında nasıl bir ruh halinde olacağını hayal et.” diyerek olaya çok farklı bir yorum getirdi. Başka bir öğrencinin soru çözme esnasında sıkıntı yaşadığını ve bazı soruları zaman zaman anlamakta zorluk çektiğini, buna nasıl bir çözüm bulabileceğini sorması üzerine eğitimci Cihat Şener; “Neden soruyu anlamıyorsun, sen salak mısın? Sorunun üzerine gitmelisin, bu sayede anladığını göreceksin” diyerek, espri-alay-motivasyon karışımı bir cevap sunmuş oldu.

Bu programın ardında saat 15:00’da da yeni sınav sistemiyle ilgili bir konuşma gerçekleştiren Şener, bu konuda da değişik öneri ve analizlerde bulundu.

Yüzbinlerce öğrencinin sınav stresi yaşadığı Türkiye’de, kendine özgü üslubuyla öğrencileri motive etmeye çalışarak; “Ben gençlerin koçuyum” diyen, eğitimci diye adlandırılan, matematik öğretmeni ve dizi-reklam oyuncusu Cihat Şener’in öğrenci ve velilerin büyük ilgi göstererek geldiği ve ilginç saatlerin yaşandığı söyleşisi saat 16:00 civarı sona ermiş oldu.