Flibe'nin Türk öğrencileri hayatlarından memnun…

Flibe'de, Türk öğrencilere a'dan z'ye danışmanlık hizmetleri veren SORTUR ofisinde, Bursa'dan Bulgaristan'a üniversite okumaya gelen; Batuhan Zeybekoğlu , Batuhan Demiryakonoğlu ve Emre Sevim ile sohbetlerde bulunduk. 3 üniversite öğrencisi:'Bulgaristan'da kendimizi vatanımızda gibi hissediyoruz.' Dediler.

Şenol Goncagül / Flibe

Komşu ülke Bulgaristan’da üniversite öğrenimi gören Türk gençlerin sayıları her geçen gün çoğalıyor. 26 Bulgar üniversitesi ile anlaşması olan SORTUR aracılığı ile Bulgaristan’a üniversite öğrenimi görmeye giden yüzlerce gençten üçü ile SORTUR’un Flibe’de, uluslar arası fuar kompleksinin tam karşısındaki merkez ofisinde sohbetlerde bulunduk.

Batuhan Zeybekoğlu Bilgisayar ve yöneticilik bölümünde okuyor

Bursa’da yaşamakta olan Batuhan Zeybekoğlu, Bulgaristan’ın Flibe kentinde, bilgisayar yönetimi ve mühendisliği bölümünde öğrenim görüyor. Bu sene 1. sınıfta. Neden bu ülkede öğrenim gördüğünü soruyoruz.Zeybekoğlu:”Türkiye’de arzu ettiğiniz branşta üniversite okumak mümkün olamayabiliyor. Bulgaristan’da bu seçeneğiniz var. Aldığınız diplomanın Türkiye’de denkliği var. Farklı bir ülkede öğrenim görerek, yabancı dil sayınızı da arttırıyorsunuz. Bulgaristan’da üniversite okumak, Türkiye’de okumaktan daha da ucuza geliyor. Bulgaristan; dost ve komşu ülke. Modern bir yer. AB ülkesi de oldu. Neden Bulgaristan? Diye soranlara, soru ile yanıt veriyorum. Ve diyorum ki “Neden olmasın?”

Batuhan Demiryakanoğlu Makina Mühendisliği okuyor

Bursa doğumlu Batuhan da, Flibe’de Makine Mühendisliği okuyor. Bu sene 2. sınıfta. Hayatından son derece memnun. Genç öğrenci:”Makine Mühendisi olmak, benim çok küçük yaşlardan beridir hayalimdi. Bu hayale, Türkiye’de ulaşamayabileceğim endişesi vardı. Bulgaristan, böyle bir imkanı sağlıyordu. Flibe’ye geldim. Diyebilirim ki, hayatımın en yerinde kararını verdim. Herkese bu avantajı kullanmaları temennisinde bulunuyorum.” Dedi.

Emre Sevim de, Bilgisayar mühendisi olacak

Batuhan Zeybekoğlu gibi, Emre Sevim de Bilgisayar Mühendisliği okuyor. Bu sene aynı sınıfta olan Emre Sevim’e de,”Bulgaristan’a uyum sorunu yaşıyor musunuz?” sorusunu sorduk. Emre Sevim:”Önce bir yıl hazırlık okunuyor. O sene, Bulgarca’yı yaşayarak, öğrenme imkanına sahipsiniz. Aslında, gerek bölgede yaşayan Türk nüfusun ve iş yerlerinin çokluğundan, gerekse, her konuda bizim yanımızda olan SORTUR un bizlere sağladığı desteklerden dolayı, pek te uyum sorunu yaşamadık diyebiliriz. Danışmanlık desteği almak son derece önemli. Başka yerlerde, başka yollarla veya aracı kurumlarla bu ülkeye üniversite okumaya gelen bazı gençlerin, burada yapayalnız bırakıldıkları ve bocalayarak, çoğunun Türkiye’ye geri döndüklerini de duyuyor ve üzülüyoruz. Bulgaristan’a üniversite öğrenimi yapmaya gelecek olan gençlerin, mutlaka bu hususu dikkate almaları gerekiyor.” Dedi.


Ayda bir Bursa’ya gidiyorlar

En önemli sorunlarının “memleket hasreti ve aile özlemi” olduğunun altını çizen 3 başarılı genç:”Ayda bir Bursa’ya gidiyoruz. Bazen de, okul tatillerinde ve hafta sonlarında gidiyoruz. Bursa’da yaşayıp ta, Edirne’de öğrenim görmekten pekte farkı yok.” Dediler.