Fransız Deniz Feneri ziyarete kapalı

Fransız Deniz Feneri ziyarete kapalı

İlimiz Demirköy İlçesine bağlı Iğneada Beldesi’ne 4 kilometre uzaklıkta bulunan Limanköy’de yer alan tarihi Fransız Feneri’nin ziyarete kapalı olması hayal kırıklığı yaratıyor.         

Karadeniz’in en batısındaki deniz feneri olarak bilinen Limanköy Fenerine, köyün girişinden sola sapılarak varılıyor. Denizin 50- 60 metrelik yamacında yer alan tarihi deniz feneri, manzarası ile görenleri büyülüyor.

1866 yılında Fransızlar tarafından yapıldığı için adını da buradan alan Limanköy Fransız Deniz Feneri, sınır ve rota feneri olarak iki görevi birden üstleniyor.

 Elektrik tesisatının olmadığı dönemlerde kurmu koluyla kurularak gazyağı ile denizi aydınlatan muhteşem deniz fenerini görmek isteyenler ise kapının kilitli olmasından rahatsız olduklarını belirtti. Fenerin ismini duyupta yurdun muhtelif yerlerinden gelen ziyaretçiler, tarihi fenerin ziyarete kapalı olmasından dolayı serzenişte bulundular.

Şu an 100'lük halojen ampul ile çalışan fener, plastik yansıtıcılar sayesinde 20 mil uzaktan bile görülebiliyor. Otomatik ayarlı iken hava karardığında kendiliğinden devreye girdiği ve elektrikler kesildiğinde ise 3 gün kesintisiz çalışabildiği belirtildi.