Fuat Şeker; "Haksız rekabet önlenmeli"

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, global ekonomik krizden ülkemizin de etkilendiğini belirterek, büyük işletmelerle küçük esnafın arasındaki haksız rekabete yönelik bir an önce düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, küresel kriz merkezinden çok uzakta olan ülkeleri de ülkemizi de etkisi aldığını söyledi. Reel sektörün durgunluktan önemli ölçüde payını almakta olduğunu belirten Birlik Başkanı Fuat Şeker; ekonomik krizlerin, reel piyasalarda çoğunlukla emeği ile mücadele eden üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmeleri vurduğunu ifade etti.
Bu tür işletmelerin talebin azaldığı yetersiz kaldığı ekonomik dönemlerde küçük sermayelerini de kaybettiğinin altını çizen Şeker, küçük sermayelerin bu sebeple piyasalardan çekilmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.
“Hâlbuki bu işletmelerin canlandırılması halinde istihdamın, üretimin, katma değerin ve ihracatın artacağı açıktır. Bu kesim mensuplarının teşvik ve desteklenmesi ekonomik krizin daha da genişlemesini etkin bir biçimde önleyecektir” diyen Şeker; “Hizmet ve üretimleri açısından ekonominin kendileri ve aileleri ile yanlarında çalışanların sayısı açısından da toplumun büyük bir bölümünü oluşturan işletmelerin desteklenmesi ivedilikle yapılmalıdır. Bugün esnafımız ve sanatkârımız gerçekten güç durumdadır” diye konuştu.
Şeker ayrıca şunları söyledi;
“Esnaf ve sanatkârımız; Başta büyük marketlerin acımasız rekabetleri karşısında ayakta kalma mücadelesi vermekteler. Perakende üretici ve tüketici arasındaki zincirin son halkasıdır ve de hiç durmayan bir çalışmadır. Perakende sektörü hızlı gelişen ve sürekli büyüyen sektörlerin başında gelmektedir Yirmi yıl önce Ülkemizde ve ilimizde bir tane bile büyük alışveriş merkezi bulunmamakta idi. Ancak bakkal, manav, pazarcı ve kasap gibi geleneksel perakendecilerin büyüyen bu sektörün haksız rekabetin den korunması öncelikle ele alınmalıdır. Büyük alışveriş merkezlerinin haksız rekabetinden esnafımızı koruyacak düzenlemelerin çıkması gerekmektedir. Hizmet sektöründeki tüm esnaf ve sanatkârımızın umutla beklediği can suyu kredisinin bir an önce çıkartılması için Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ile Sanayi Ticaret Bakanlığı arasında yoğun bir şekilde çalışmalar devam etmektedir. Böyle bir kredi piyasalarda olumlu hava esmesini sağlayacak canlılık oluşturacaktır”. (mc)