Gelecekleri için ter döktüler

Gelecekleri için ter döktüler

ÖSS, tüm Türkiye'de olduğu gibi Kırklareli’de de dün gerçekleştirildi. Kader sınavı, toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda yapıldı. 207 bin 857 kişinin görev yaptığı sınavda, 1 milyon 349 bin 423 genç, 195 dakikada 90 sayısal, 90 sözel olmak üzere 180 soru çözdü.

Sınav sonuçlarının Temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DIL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak. Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını, açıköğretim ön lisans programlarını, açıköğretim lisans programlarını ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre dün gerçekleştiren son ÖSS sınavıyla ilgili olarak ülke genelini ilgilendirecek bir sorunun yaşanmadığı belirtildi. Açıklamada ortaöğretim başarı puanını hesaplamak için gerekli diploma notlarının okullardan zamanında gelmesi halinde, sonuçların bir ay içinde ÖSS sonuçlarını açıklanabileceği belirtildi.

Tüm merkezlerden sınav evrakının en geç bugün öğlene kadar Ankara'ya ulaşacağını sonra sayım işlemlerinin yapılacağını ve değerlendirmenin Çarşamba günü başlayacağı belirtilirken, ÖSYM’den yapılan açıklamada; "Eğer diploma notlarını toplamakta okullar bizi bekletmezlerse, zamanında gönderirlerse bir aya kalmaz sonuçları açıklarız.

Sonuçları açıklamak için sadece değerlendirmeyi yapmak yetmiyor. Ortaöğretim başarı puanlarının hesaplanması için okullardan diploma notlarının gelmesi gerekiyor" dendi.

Sınavdan çıkan öğrencilerden biri, gazetemize yaptığı açıklamada; "Sınav çok iyi geçti. 80 tane soru vardı bunların 75 tanesini doğru cevapladığıma inanıyorum" dedi.

Bir diğer sınava giren öğrenci ise: “Bence sorular fazla zor değildi. Tabi birkaç soruda biraz durakladım. Onları da düşünerek cevapladım. Sınavın herkese hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Son ÖSS sınavı dün gerçekleştirildi

Adaylar, 2010 yılından itibaren YGS ve LYS olmak üzere iki basamak ve toplam 6 sınavdan oluşan sistemle üniversiteye girecek. Yeni sisteme göre, ilk aşama olan YGS ile adaylar açıköğretim ve 2 yıllık önlisans programlarına yerleşebilecek. YGS’de adaylara Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarından test usulü sorular yöneltilecek. YGS’den başarılı olan adaylar ikinci aşama olan LYS’ye girmeye hak kazanacak. Adayların açıköğretim dışındaki 4 yıllık fakültelere yerleştirilmede esas alınacak puanların belirleneceği LYS ise toplam 5 ayrı sınavdan oluşacak. Meslek ve imam hatip lisesi öğrencileri de YGS’den başarılı olmaları durumunda LYS’ye girebilecek.

Yeni sisteme göre, LYS; Matematik-Geometri Sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) Sınavı (LYS 2), Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu) Sınavı (LYS 4), Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere toplam 5 alanda yapılacak. Söz konusu sınavlar kapsamında birden fazla dersin yer alması halinde adayın her bir ders için aldığı puan ayrı ayrı hesaplanacak. YGS ve LYS sonuçlarına göre dört farklı puan türü hesaplanacak. 4 farklı puan türündeki testlerin hesaplamadaki ağırlıklarının nasıl olacağı ve önlisans ve lisans programlarına hangi puan türü ya da puan türlerine göre yerleştirme yapılacağı konusunu YÖK belirleyecek.