Geleneksel Lezzetler Şenliği'nde muhteşem final

Geleneksel Lezzetler Şenliği'nde muhteşem final

Bu yıl Kırklareli’nde gerçekleştirilen 4. Geleneksel Lezzetler Şenliği’nin Gala gecesi, 26 Nisan Pazar akşamı programda belirtilenin aksine yoğun katılım sebebi ile Kırklareli Esnaf ve Sanarlar Odası Düğün ve Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Saat 19:30’da başlayan geceye Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Malko Tırnova Belediye Başkan Yardımcısı Ilian Yanchev, Bulgaristan Edirne Konsolosu Constantina Kletsidi, Kerykra Adası Belediye Başkan Yardımcısı Rodoula Markati, Kerykra Adası Belediye Başkan Yardımcısı Rodanthi Merlov, Il Emniyet Müdürü Behzat Canbazoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Levent Günaydın, Kırklareli Lokantıcılar Odası Başkanı Cengiz Kurtişoğlu, Il Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı Adnan Şahin, Şefler Platformu, Bulgaristanlı davetliler ve çok sayıda konuk iştirak etti.

Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı Adnan Şahin “afiyet olsun” dileklerinin öncesinde yaptığı açılış konuşmasında; “Buradan çok güzel dostluklarla ve önemli tecrübelerle ayrılacağız. Çok hoş anlar yaşadık. Tabi ki farklı heyecanlarımız da oldu. Bu çerçevede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bizim açımızdan geleneksel lezzetler şenliğinin, şaşalı törenlere ve görkemli organizasyonları aramak gibi bir derdi yok. Bu program boyunca mutlaka adlarından bahsedilmesi gereken başta Sayn Valimiz ve Belediye başkanımız olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

Bu organizasyonda bizleri yalnız bırakmayan ve yemekleri ile damaklarımızı tatlandıran şefler platformuna teşekkür ediyoruz. Ayrıca bizler için kendi lokanta ve restaurantlarını kapatan 288 Restaurant ve Dörtler Köftecisi’ne de çok teşekkür ediyor, afiyet olsun dileklerimi sunuyorum” dedi. Şenliğin Gala gecesinde Kırklareli Mutfağı’ndan çıkan muhteşem yemekler; tütsülenmiş bardak, erikli patlıcan çorbası, Tereyağında kavrulmuş ay çekirdeği taneleri ve koyun yoğurdu köpüğü ikramları ile start aldı. Bu arada gelen her yemeğin ardından, Şefler Platformu mensupları yemekler hakkında çeşitli yorumlar yaptılar.

Gecenin ilk servisinin ardından ikinci tabakta ise; El açması boşnak böreği, Kalavusaço eski kaşarlı, Körpe Trakya ıspanaklı anasonlı ev yapımı sos ile geceye katılan davetlilere sunuldu. Davetliler tarafından birbirinden güzel ve yaratıcı lezzetler katılımcılardan tam not aldı. Yapılan ilk iki servisin ardından katılımcılara ara öğün olarak; Nar taneleri ve nane yaprakları eşliğinde Hardaliye buzlaması sunuldu.

Rakılı dondurma

Gecenin en alıcı menüsü ise; Buğday püresi yatağında pestilli kuzu sırtı ve Çektirme Yaban Kekliği sosu ile sunulan meşhur Kırklareli Köftesi ile gerçekleşti. Davetlilerin en çok ilgisini çeken bu menü ile geceye damgasını vuran lezzetler katılımcılardan tam not almayı başardı. Gala gecesinin bir diğer sürprizi ise tatlı olarak ikram edilen Rakılı dondurma eşliğinde sunulan Portakallı kaymaçinaydı.

Birbirinden güzel lezzetler eşliğinde şenliğin kapanışının yapıldığı gecede, katılımcılara sertifikaları verildi. Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı Adnan Şahin, mikrofonu eline alarak, Şefler Platformu üyelerini ve şenlik boyunca katkıda bulunan Kırklareli Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi ile Kırklareli Anadolu Kız Meslek Lisesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Turizm Bölümü öğrencilerini sahneye çağırarak, alkış istedi.

Uzun süren alkışın ardından Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, şefler platformu üyelerine sertifikalarını dağıttı. Program Şenliğe maddi ve manevi katkıda bulunan firma ve kurum ve kuruluş temsilcilerine verilen sertifakalar ile devam etti. Bu çerçevede yine Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından “Al Ezer Süt Ürünleri” sahibi Cemil Alkan’a, “Istranca Çiftliği Süt Ürünleri” sahibi Sebahattin Karalar’a, “BSM Group Başkanı” Metin Genç Mazlumo’ya, “Öztiryakiler” sahibi Dilek Öztiryakiler’e, Kırklareli Lokantıcalar Odası Başkanı Cengiz Kurtişoğlu’na, Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel’e, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş’a, Il Emniyet Müdürü M. Behzat Canbazoğlu’na, Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü Vekili Naci Gürbüz’e ve Vali Yardımcısı Volkan Köksal’a sertifikaları verildi.

Vali Coş’un sertifikaları dağıtmasının ardından Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan kürsüye davet edildi. Çağlayan da şenlikte emeği geçen; Nurgül Bayman, Birol Şahiner, Taner Erşen, Üzeyir Onur Koçtürk, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Levent Günaydın’a, Teoman Urcan, Malko Tırnova Belediye Başkan vekili Ilian Yanchev ve Kerykra Adası Belediye Başkan Vekili Rodanthi Marhati’ye sertifikalarını sundu. Yine emeği geçen diğer isimlere sertifikalarını Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı Adnan Şahin sundu.

Kapanış kültürel gösteriler ile sona erdi

Sertifika törenin ardından davul ve zurna eşliğinde sahneye çıkan Kırklareli halk oyunları ekibi, geleneksel Kırklareli düğününü ve kına gecesini canlandırdılar. Yapılan temsili damat tıraşı ve gelinin eline yakılan kınalar ile Kırklareli düğün ve kına gecesi kültürü çalınan oyun havaları eşliğinde davetlilerin görseline sunuldu. Gece; oynanan Kırklareli oyunları ile sürdü. Halk oyunları ekibinin havalarına Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve eşi de iştirak etti. Kırklareli halk oyunları ekibinin ardından program Topçubaba Türbesi Sema Ekibi’nin şair ve halk ozanı Hasan Öztürk’ün saz eşliğinde söylediği şarkılar ve  sema ekibinin yaptığı değişik gösteriler ile son buldu.