Genco Erkal'dan tek kişilik performans; Marks'ın Dönüşü

Genco Erkal'dan tek kişilik performans; Marks'ın Dönüşü

Kırklareli’nde sezonun ikinci tiyatrosu “Marks’ın Dönüşü’ bu akşam tiyatroseverlerle buluşacak.  Kültür Merkezi’nde saat 20:00’da sahnelenecek olan oyunda sadece Genco Erkal oynuyor ama, bu performansın perde arkasında 16 kişinin imzası var. Howard Zinn’in yazdığı Marks’ın Dönüşü’nü Türkçe’ye Özüm Özgülgen çeviriyor. Genco Erkal oyunun hem yönetmenliğini, hem de oyunculuğunu yapıyor. Oyun, Marks’ın 19. yy.da getirdiği kapitalizmin eleştirisinin günümüzde de temelde hala geçerli olduğunu gösteriyor. 19. yy. da Londra Soho’da yaşayan Marks, bu oyunda günümüz New York Soho’dadır.

Içinde yaşadığımız dönemin ve Marks’ın yaşadığı dönemin birbiri içine geçecek şekilde yazıldığı oyunla, o zamanları aydınlatmanın yanısıra bugünlere ve bizim bulunduğumuz yere ışık tutmak amaçlanıyor.

Oyunda Marks’ın yaşamıyla iligili olaylar, Irlanda’nın Ingiltere’ye direnişi, Avrupa’daki 1848 devrimleri gibi olaylar işleniyor.

Krizle sarsılan kapitalist sistemin Karl Marks'ın bakış açısıyla tiyatro sahnesinde sergilendiği oyun, ABD finans piyasalarında başlayan ve ardından tüm dünyaya yayılan küresel krizin, kapitalizmin temel tezlerinin yeniden sorgulanmasına neden olmasına da değiniyor.

Ayrıca küresel piyasalardaki gelişmelere paralel olarak, kapitalizmin tarihsel gelişimi ve temel tezlerine yönelik eleştirileriyle düşünce tarihinde yer edinen Karl Marks’da yeniden keşfediliyor.