"Güreşi sulandırdılar"

1970  yılında, arasında Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Avrupa şampiyonası serbest sıklet güreş müsabakalarında, 90 kiloda Avrupa şampiyonluğunu elde eden ve 1972 yılına kadar da şampiyonluğunu sürdüren 58 yaşındaki Muhittin Çelik ile Gürpınar'da güreşin bugününü konuştuk.

1970  yılında, arasında Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Avrupa şampiyonası serbest sıklet güreş müsabakalarında, 90 kiloda Avrupa şampiyonluğunu elde eden ve 1972 yılına kadar da şampiyonluğunu sürdüren 58 yaşındaki Muhittin Çelik ile Gürpınar’da güreşin bugününü konuştuk.

Şenol Goncagül

 Muhittin Çelik, Türkiye’nin eski Avrupa şampiyonu pehlivanlarından. Aslen Kars lı. Askere gittiği 1970 yılında, güreşteki başarısının gözlenmesi üzerine, güreş milli takımına alınmış. Türkiye şampiyonluğunun hemen ardından da, milli takım mayosu ile Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen turnuvada, 90 kiloda Türkiye adına güreşmiş. Fırtına gibi estiği minderlerde, serbest stilde ülkemize Avrupa şampiyonluğunu kazandırmış. Aynı üncanı da, 1972 senesine kadar sürdürmüş.

Askerlikle birlikte minder güreşi de bitmiş. O zamanlar imkanlar sınırlı. Minderin ardından da, yağlı güreşe soyunmuş, Kırkpınar’da, başaltı güreşlerinde de fırtına gibi esmiş. Güreşi, imkansızlıklar ve sakatlıklar yüzünden bıraktıktan sonra, hayatın öteki yüzü ile yüzleşmeye başlamış.

“Bizim zamanımızda, öyle arkaya geç puan al durumları yoktu. Adamın sırtını yere yapıştırmadıkça güreş bitmezdi. Şimdiki nesil bir başka kibar. Güreşin bugünkü haline baktıkça içten içe bozuluyorum. İnan olsun ki, şu halimle bugün bile nice pehlivanların sırtlarını mindere çivilerim.” Diyor Muhittin Pehlivan…

Kızının Lüleburgaz’da yaşadığını, oğlunun da Tekirdağ’da çalışıp, yerleştiğini belirten Muhittin Çelik, 2 çocuğunun da tahsillerini bitirmelerine rağmen, evde işsiz oturmalarına içerlediğini belirterek:”Çocukların işsizliği, sırtımı yere öyle bir çiviledi ki, hayatta kimse beni bu denli hırpalayamamıştı.” Diye de dert yakındı.