''Gürültü kirliliği, Kırklareli için de bir sorun olma aşamasında''

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, gürültü kirliliğinin, Kırklareli için de bir sorun olma aşamasında olduğunu belirtti.



Prof. Dr. Yorulmaz, yaptığı açıklamada gürültünün günümüzde en önemli çevre sağlığı sorunlarından birisi haline geldiğini söyledi.
Yorulmaz, kendisinin danışmanlığında Hüsnü Öztürk tarafından hazırlanan tez çalışması ile 2008 yaz ve sonbahar ile 2009 kış ve ilkbahar dönemlerinde Kırklareli il merkezindeki 30 ayrı noktada gece ve gündüz gürültü değerleri ölçülerek, şehir merkezinin gürültü sorununun tespit edildiğini belirtti.
Bu çalışmada araştırmacı Öztürk ile birlikte Kırklareli il merkezini tümüyle temsil edebilen farklı noktalarda gündüz 14.00-19.00 ve gece 22.00-01.00 saatleri arasında gürültü ölçümü yaptıklarını ifade eden Yorulmaz, şöyle dedi:
''Daha sonra ölçüm sonuçlarını ülkemizde gürültü konusunda sınırları belirleyen Gürültü Yönetmeliğine göre değerlendiren araştırıcı, Kırklareli il merkezinin yaz, kış, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerine ait hafta içi ve hafta sonu, gündüz ve gece, gürültü açısından en iyi durumda olan bölgelerden en kötü durumdaki bölgelere doğru giderek gürültü haritalarını çıkarmıştır. Daha önce bu konuda Kırklareli'nde hiçbir bilgi yoktu. İlk kez bu çalışmayla yapılmış olan bu haritalar, gürültünün bugünkü durumunu ortaya koymuş ve gelecekte gürültü konusunda olabilecek gelişmeler konusunda fikir yürütme şansı ortaya çıkmıştır.''
     
* Şehirdeki Gürültü Düzeyi
Bu çalışma sonucunda, her mevsim özellikle gündüz saatlerinde, en gürültülü bölgeler olarak saptanan tren yolu üzerinden başlayıp Rauf Denktaş Bulvarı üzerinde devam eden ölçüm noktaları ile Ahmet Cevdet Paşa Parkı Kavşağı, Emniyet Müdürlüğü önü, Belediye önü, Cumhuriyet Mahallesi Paşa Çeşme Caddesi kavşağı, Cumhuriyet Meydanı Tırnova Caddesi kavşağında gürültü düzeyleri izin verilen sınırların üzerinde bulunduğunun belirlendiğine işaret eden Yorulmaz, ''Diğer ölçüm değerleri izin verilen sınırın altında olmakla birlikte sanayi, nüfusun ve taşıtların artışı ile birlikte gürültü düzeyleri sorun olarak karşımıza çıkmakta. Gürültü kirliliği, Kırklareli için de bir sorun olma aşamasında. Bu konuda şimdiden önlemlerin alınması, ileride doğabilecek sağlık sorunlarını engellemede ve Kırklareli'nin daha yaşanılabilir bir kent olmasında faydalı olacaktır'' dedi.
     
* Gürültünün İnsan Üzerindeki Etkisi
Gürültü düzeyinin artmasıyla birlikte insanlarda bir takım rahatsızlıklar baş gösterebileceğini anlatan Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, şunları söyledi:
''Uzun süre gürültülü ortamlarda yaşayan insanlarda huzursuzluk, sinirlilik, kaygı, tansiyon yükselmesi, işitme sorunları gibi pek çok sağlık sorunu ortaya çıkmakta. Bu nedenle insanların yaşadığı, çalıştığı ya da dinlendiği yerlerde gürültünün olmaması, onların daha mutlu yaşamalarını sağlamaktadır. Bu nedenle de yerleşim yerlerinde gürültü ile mücadele için önlemler alınmakta, toplum gürültüye bağlı sağlık sorunlarından korunmaya çalışılmaktadır.'' aa