Güven tazeleyen İbrahim Çobanoğlu ile esnafa dair bir söyleşi

S.S. Pınarhisar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin geçtiğimiz hafta yapılan genel kurulundaki seçimlerinde güven tazeleyen Kooperatif Başkanı İbrahim Çobanoğlu ile, 25 yıllık cemiyet geçmişi ve esnafın mevcut durumu ile kooperatif faaliyetleri hakkında bir söyleşi yaptık.

Aydeniz Dereli

S.S. Pınarhisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 2008 yılı genel kurul toplantısı 25 Ocak 2009’da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcisi Halil İbrahim Günay’ın da katılımıyla yapılmıştı.
Genel kurulda, açık oylama ile yapılan ve tek listeli gidilen seçimde, mevcut Başkan İbrahim Çobanoğlu ve listesi tekrar göreve getirildi. Kooperatifin asil üyeliklerine İbrahim Erdem Çobanoğlu, Mümin Kır, Hüseyin Olgaçlı, Rıdvan Başaran ve Orhan Algur; yedek üyeliklere Ali Yaşar Karakuş, Ali Çelikten, Hasan Lorcu, Tahir Kuzu ve Erkan Can seçildi. Denetim Kurulu asil üyelijlerine Ahmet Durak, Alaattin Özata ve Ufuk Vural; yedek üyeliklere Sami Yapıcıoğlu, Celal Erenel ve Kadir Erdoğan seçildi.
Genel kurulun ardından Kooperatif Başkanlığına yeniden seçilen İbrahim Çobanoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik ve Çobanoğlu’nun cemiyet geçmişinden başlayarak bir çok güncel konuya dair kendisinin düşünce ve faaliyetlerini öğrendik. Çobanoğlu, samimi bir sohbet havasında gerçekleşen söyleşide şu şekilde konuştu;

“25 yıldır cemiyetteyim”

“Ben cemiyetçilik hayatıma 1984 yılında ilk defa girdim. O zamanlar tabi gençtim 27 yaşındaydım. Benim yaşımda birinin cemiyetçilik hayatına girmesi o zamanlar zor bir şeydi. Siyasiler olsun cemiyetteki arkadaşlar olsun, o zamanlar gençlere pek önem vermiyorlardı. O zamanlar eski kooperatif başkanımız Gürel Özer Bey’in katkılarıyla bir kan değişikliği ile 1984 yılında yönetime girmiştim. 1994 yılında onun yanında başkan yardımcılığı görevini sürdürdüm. 1994 yılında kendisinin İstanbul’a gitmesi dolayısıyla seçimlere girerek Kooperatif Başkanlığı görevini aldık. 1994 yılından beri her 4 yılda bir yapmış olduğumuz seçimlerde, üyelerimizin sağduyusuyla, üyelerimize yapmış olduğum hizmetlerin karşılığında her seçimde de katılımın büyük olarak, her seçimde esnaf kendi davasına sahip çıkarak her seçimde iyi bir şekilde bizi göreve layık gördüler. O günden bu yana da başkanlığı sürdürüyorum. Şimdi de aynı ekibimizle yola devam ediyoruz. Arkadaşlarımızın hepsi sevilen sayılan kişiler.

“Ticaret Bakanı’ndan küçük esnafa “Can Suyu” kredisi sözü aldık”

“1994 yılında başladık ama o zamanlar imkânlar daha da kısıtlıydı. Gün geçtikçe daha iyi imkânlara sahip olmaya başladık. Esnafa daha iyi hizmet etmeye başladık.
Hükümetin almış olduğu tedbirlerle son dönemde de gerçekten esnafa geçmişte yapılmayan imkânlar sağlanmaya başlandı. Dünyayı sarsan ekonomik krizden dolayı KOBİ’lere verilen 25 bin TL’lik cansuyu kredileri vardı. Bu kredilerin esnafa yayılması için Sanayi ve Ticaret Bakanımızın Ankara’da Merkez Birliği Genel Kurulunda yaptığı toplantıda Can Suyu Kredisini küçük esnafa da vereceğine dair sözü vardı bize. Bunun yanında da gerçekten en büyük önem küçük esnaf sanatkârın geçmişteki biriken borçlarından dolayı bankalardan yavaş yavaş kredi alamama yönü vardı. Bu da ne oldu? Çekini senedini gününde ödeyemedi, bankalardan aldığı tüketici kredi ve faizlerini gününde ödeyemedi ve kara listeye girdi. Bunlar da herkesin önünü kesti. Bizler kooperatifler olarak küçük esnafa kefil oluyoruz. Esnaf ödeyemediği zaman da banka bizim hesaplarımızdan çekiyor borcu, bankanın bir riski yok. Bu kriz ortamında bankalar Merkez Bankası’na kefillerle birlikte sorgulama yapıyor. Bu sorgulamada sicilleri kara listede çıkan kişiler kredi alamıyor. Ve hükümetin almış olduğu tedbirler doğrultusunda sicil affı çıktı.”

“Vefat eden esnafın borçlarını ödüyoruz”

Bölge birlik başkanımız ile ben bölge başkan yardımcısı olarak bölgede de aldığımız bazı önlemler var krizi nasıl atlatabiliriz diye. Vefat eden arkadaşlarımız için mesela ölüm yardım fonumuz var. Vefat eden arkadaşların borçlarını hem bölge olarak karşılıyoruz, hem de kooperatiflerin kendi bünyelerinde ölüm yardım fonlarından karşılıyoruz. Vefat eden kişin ailesine, kefillerine ödemek için her hangi bir borç kalmasın diye biz bunu kendi bünyemizden karşılıyoruz. Varisleri, veraset ilanını bize getiriyorlar ve biz de borcu siliyoruz. Bu borcun limiti 10 bin TL’ye kadar. Her kooperatif bütçesi kadar bir katkısı söz konusu oluyor. Ancak borcu bölge başkanlığı ödüyor. Bu yönümüzle Türkiye’deki diğer bölgelere de örnek olmaya başladık.
Şimdi de kendi bünyemizden kredi vermeye başladık. Arkadaşlarımız, bankalardan, devletten aldığı yardımın dışında; kurmuş olduğumuz fonlardan kredi çekerek faydalanabilecekler. Buna, bu dönemden sonra daha fazla önem vereceğiz.

“2009’da en büyük beklentimiz sicil affını uygulamak ve küçük esnafa kredi verilmesi”

Pazar günü, genel kurulda iyi bir katılım vardı. Aynı gün, Keşan ve Lüleburgaz’da da genel kurulların olması sebebiyle arkadaşlar bizi yalnız bırakmadılar. Bölge yönetim kurulları, diğer kooperatif başkanları vs… Güzel bir havada geçti genel kurulumuz. 2009 yılında en büyük beklentilerimiz sicil affını uygulamak ve faizsiz kredinin küçük esnafa acilen verilmesi, bunu çok istiyoruz.

“Pınarhisar’da kan kaybı devam ediyor”

Öte yandan, Pınarhisar’ın geçmişte uğradığı kan kaybı devam ediyor aslında. Sanayileşme olmadığı için, örneğin askerden gelen bir kardeşimiz Pınarhisar’da iş sahası olmadığı için Lüleburgaz, Çerkezköy, Kırklareli gibi sanayi olan bölgelere gidiyor. Burası tam bir emekli ilçesi oldu. Siyasilerimizle, cemiyetteki arkadaşlarımızla bunu önüne nasıl geçilebileceğini düşünüyoruz. Kentimiz çok huzurlu tabiki ancak ekonomi bakımından güçlükler oluyor. Şimdi Pınarhisar’a da yüksekokulun gelmesi çok önemli bir gelişme oldu bu açıdan.