Halk Çarşamba Pazarı'nı özlemiş

Halk Çarşamba Pazarı'nı özlemiş

Bu haftaki Çarşamba Pazarı’na halk büyük ilgi gösterdi. Iki haftadır havanın kötü şartları sebebiyle kurulamayan pazar, havanın soğuk olmasına rağmen dün doldu taştı. Aylardır rağbet göremeyen giyim esnafının yüzü bu hafta güldü. Çarşamba Pazarı’nın en çok ilgi gören bölümü ise yine balıkçılar oldu.

Soğuk hava şartları pazarın kurulmasına

engel olmadı

Halkın pazara akın etmesiyle seyyar pazarcı esnafının mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Havanın soğuk olması sebebiyle seyyar pazarcılar tezgahlarını açıp açmamakta kararsızdı.

Köylerden gelen seyyar pazarcıların tezgah kurduğu alanlar havanın soğuk olması sebebiyle boş kaldı. Tezgah açan seyyar pazarcı esnafı ise ısınmak için arkalarında ateş yakarak soğuktan korunmaya çalıştı. Saat 10:00'dan sonra tezgah açmaya başlayan pazarcılar, pazarın kurulacağını haber veriyordu. Fakat esnaflardan bazıları, soğuk hava sebebiyle tezgâhlarını açamadılar. Bu durum tezgah kuran esnafların daha da fazla rağbet görmesine yol açtı. Yeni Zabıta Müdürü Mehmet Tarlacı ve Pazarcılar Odası Başkanı Resul Yıldırım da esnafı dolaştı.

Balıkçılar beklenenden fazla ilgi gördü

En çok ilgi gören balıkçı esnafları ise yoğunluktan şikâyetçilerdi.(!) Istavritin ve hamsinin 6TL'den, sardunyanın 4 TL'den, Somon'un 10 TL'den satıldığı balıkçı tezgahları önünde uzun olmasa da kuyruklar oluştu. Balıkçı esnafı ise tanesini 2TL'den sattığı palamut balığının ilgi görmemesinden şikayetçi olsa da genel satıştan memnun olduklarını söylediler.

Yüzü gülen diğer esnaf grubu olan giyim esnafı da bu hafta fazla mesai yaptı. Daha 2 hafta öncesine kadar yer yer siftah yapmadan kapanan giyim tezgahları görüyorduk. Fakat bu hafta büyük bir yoğunluk ile karşılaştık. Özellikle 10 TL'ye satılan montlar büyük ilgi gördü. Kışlık ürün satan esnaf tezgahlarında da büyük bir yoğunluk yaşandı. Kış dolayısıyla çoraptan eldivene, kazaktan eşofmana her bir giyim eşyası büyük ilgi gördü.

Meyve esnafı da halinden ve satışlarından memnun gibi gözüküyordu. Bilinçli beslenen halkımız soğuk havanın etkisinden kaynaklanan grip salgınlarına önlem amaçlı olarak meyve satanların yüzünü güldürdü. Portakalın 1 TL ile 2TL arasında değişen fiyatı gözümüze çarptı. Mandalina fiyatları da aynı orandaydı.

 Olduruk; “Yetkili kurumlardan Bağ-kur

primlerinde indirim bekliyoruz”

Eski pazarcı esnafından konuşma fırsatı bulduğumuz Yaşar Olduruk pazarcının durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Olduruk, sözlerine yeni seçilen Pazarcı Odası Başkanı'na ve yeni Zabıta Müdürü'ne görevlerinde başarı temennisi ile başlarken açıklamalarına şöyle devam etti. "Yetkili kurumlardan Bağ-kur primlerinde indirim bekliyoruz. Tüm seyyar pazarcı esnafı bu konuda ödeme yapmakta zorlanıyor" ifadelerinden sonra Belediye Başkanına güveninin tam olduğunu belirterek kaliteli mal sattığını ve kaliteli mal satanın daima kazancının bol olacağını söyledi.

Meyve tezgâhlarına geri döndüğümüzde ise elmada olan indirimi fark ettik. Geçen haftalarda kilosunun 2 TL'ye satılmasının ardından bu hafta buzhane elmasının kilosunun 1TL 50 Kuruşa düştüğünü gördük. Muz'un kilosunun 3 TL'den kış armudunun kilosunun 2 TL'den satılması soğuk havalardan dolayı zam bekleyen halkı şaşırttı. Kivinin fiyatı da bu hafta değişmedi. Halk pazarında kutu şeklinde satılan kivinin 4'lü kutusu 1 TL'den satıldı.

Sebze tezgâhları da diğer tezgâhlar kadar olmasa da geçen haftalara oranla artan bir ilgi ile karşılaştı. Tek ilgi göremeyen sebze ise maruldu. Adet fiyatının 2 TL'ye kadar çıkması karşısında halk adeta şoke oldu.

Bu fiyat artışının nedenini sorduğumuzda ise don olaylarının artması olarak nitelendirildi. Ispanak'ın fiyatı da halkımıza biraz uçuk geldi. Kış mevsiminde bolca bulunan sebzelerin fiyatlarının neden bu kadar pahalı olduğuna anlam veremeyen halk pahalıda olsa ıspanağa ilgi gösterdi. Diğer sebzeler ise; Havuç 1TL, Karnabahar 2TL 50Kuruş, Lahana 2TL, Domates 1TL 50 Kuruş, Salatalık ise 2 TL'den alıcı buldu.

Yüksek katılımlı bu hafta ki halk pazarı, halkın, pazarcı esnafının yılbaşından beri göremediği ilgiyi göstererek seyyar pazarcı esnafını mutlu etti. Her Çarşamba Pazarı’nın böyle geçmesi dileğiyle…