Halk Eğitim Merkezi'nde öğrencilere yönelik "Madde Bağımlılığı" semineri

Halk Eğitim Merkezi'nde öğrencilere yönelik 'Madde Bağımlılığı' semineri

Kırklareli Halk Eğitim Merkezi’nde, Tekirdağ TUBIM Il Temas Noktası Görevlisi Birol Özkan, Perşembe günü saat 09,30’da “Madde Bağımlılığı” konulu bir seminer verdi.

Özkan, Türkiye’de TUBIM’in 81 ilde temas noktaları bulunduğunu belirterek, bu noktalarda da TUBIM’in, “Madde Bağımlılığı” konulu bilgilendirme seminerleri verdiğini söyledi.

Lise öğrencilerine yönelik olan bu seminerde bilgilendirme yapan Birol Özkan, “Seminerin Lise Öğrencilerine yapılmasının sebebi ergenlik döneminin 14-25 yaşları arasında en zor geçiş dönemi olmasından ötürüdür. Madde bağımlılığı, bu yaşlarda çeşitli gruplar tarafından takip edilerek kişiyi ağına kolayca düşürebilmektedir” diyerek, şu bilgilere yer verdi;

“Sosyal bir grup içersinde yer alan bir genç, grup dışında kalmak, onlardan farklı olmak korkusu yaşamaktadır. Gençler model alma yolu ile madde kullanan kişilerden etkilenebilir.

Gençlerde Bağımlılık Neden Başlar?

-Arkadaş veya sevgili etkisi

-Merak eder

-Arkadaş grubuna dahil olmak için

-Grup baskısı

-Sorunları çözme yanılgısı

-Özenti, model alma

Kim Alıştırır?

Sizi madde bağımlılığına alıştırmak isteyen kişi tanıdığınız bildiğiniz bir kişi olabileceği gibi ilk defa gördüğünüz bir şahısta olabilir. Kendisinden sigara talep ettiğinizde “Sana daha iyi bir sigara vereyim mi?” diye sorulan sorunun ardındaki kişi en yakın arkadaşınız olabilir. Veya yabancısı olduğunuz bir semtte bir kahvehanede otururken yanınıza otururak sizinle tanışma gayretinde olan kişi bir uyşturucu satıcısı olabilir.          

Okul çevrelerinde teneffüs aralarında veya okul çıkışlarında da satıcılara rastlamak mümkündür. Ve belki de bu tiplerin en tehlikelisi iyi tanıdığınızı sandığınız bir arkadaşınız olabilir. Bu arkadaşınız bazen elindeki maddeyi istemediği halde satmaya çalışabilir. Çünkü onun için önemli olan artık siz değilsinizdir. Önemli olan girdiği çarkın dönmesi, para temin etmesi ve ihtiyaç duyduğu maddeyi alabilmesidir. Bunun için parasını, namusunu gözden çıkarabileceği gibi sizi de gözden çıkarabilir.

Bu tiplerin başlıca taktikleri şunlardır;

Yağcılık: Sen gidince buranın tadı tuzu kaçar

Yalnız Bırakma: Eğer gidersen bir daha yüzüne bakmam

Yalvarma-Acındırma: Ne olur hatırım için bir kez, beni kırma

Tehdit: Kesinlikle seni bırakmayız

Ödül Vadetme: Bak bunu yaparsan seni o kızla/erkekle tanıştıracağım

Aşağılama: Hadi süt çocuğu sende

Unutmayınız ki, bu yöntemlerle sizleri istemediğiniz şeyleri yaptırmaya zorlayan kişilere karşı kendinizi ortaya koyarak ve HAYIR diyerek diğer insanlardan saygı görebilirsiniz. Aksi takdirde kişiliğinizden ödün vererek sessiz kalmanız ve insiyatifi başkalarına bırakmanız kaçınılmaz son olacaktır. Mutlu bir hayatın yolu doğru olmaktan ve doğru olan kişilerle bir arada bulunmaktan geçer.” diye konuştu.

Özkan, seminerin sonunda sigara ve alkol bağımlılığı, sigaranın içinde bulunan zararlı maddeler ile ilgili gençlere; “Sigaranın amaçlandığı gibi içerisinde bulunan zehirli maddelerden dolayı, kullanan tüketicisini öldürebilen bir maddedir. Bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durarak, sizi neyin geliştireceğini düşünün ve onun peşinden koşun” dedi.