"Hasat sezonu bitti çiftçinin dertleri bitmedi"

'Hasat sezonu bitti çiftçinin dertleri bitmedi'

Kırklareli Saadet Partisi Il Başkanı Murat Hızır Kırklareli’nde hasat zamanında buğday alımları sırasında çiftçinin yaşamış olduğu sorunları dile getirmek maksadıyla bir basın açıklamasında bulundu. Hızır açıklamasında çiftçinin ödemelerini almış olduğu bankalardan kesinti yapılmadan işlem yapılacağının duyurulduğunu, fakat bu durumun çiftçilerden aldığı bilgilerden ve ellerindeki dekontlara bakarak gerçek olmadığını iddia etti.

Çiftilerden Hesap işletim ücreti adı altında değişik miktarlarda paralar tahsil edildiğini dile getirdi.

 Kırklareli Saadet Partisi Il Başkanı Murat Hızır Basın açıklamasında şunları kaydetti: “Hasat sezonu bitti çiftçinin dertleri bitmedi. TMO buğday alımlarında 11 banka ile anlaşarak çiftçi ödeme sistemi geliştirdi. Bu sözleşmelerde çiftçiden herhangi bir kesinti yapılmayacağı belirtilmiştir. TMO internet sitesinde ilgili genelge halen durmaktadır.

Çiftçi arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde kendilerinden hesap işletim ücreti adı altında değişik miktarlarda paralar alındığını öğrendik. Dekontlarda bu durum açıkça belli oluyor. Hem de 2 kez buğday getirip döktüyse veya 3 kez döktüyse hepsi için ayrı ayn kesinti yapılmış.

Banka müşteri ilişkileri çerçevesinde hesap işleri normal karşılanabilir ancak ortada çiftçi için özel olarak yapılmış bir anlaşma var ve bu anlaşmaya göre hiçbir şekilde hesaplardan ücret alınmayacağı, kesinti yapılmayacağı belirlenmiş olmasına rağmen bu yapıldı.

Ilave olarak ise kimi hesaplardan anladığımıza göre bakiyeler - (eksi) 5 TL den başlatılarak çiftçi sanki borçluymuş gibi gösterilerek kesinti yapılmıştır.

Bunlara da ilave olarak geçici tesis edilmiş olan ajans bölgelerinde %2 hizmet bedeli adı altında üründen kesinti yapıldığı görülmüştür. Kırklareli'ndeki çiftçi kardeşimiz ile Pınarhisar'daki çiftçi kardeşimiz arasında ne fark varda birinden kesinti yapılırken diğerinden yapılmıyor. Devletin memuru aynı memur, devletin tesisi aynı tesis ama burası geçici alım bölgesi burada kesinti var? Olacak iş mi?

Avrupa Birliği 50 milyar avrodan fazla çiftçisini destekliyor. ABD ise 75 milyar dolardan fazla bir destek vermekte, işsizlik seviyesinin bu kadar yüksek olduğu ülkemizde hele hele bu zamanda tarımın desteklenmemesi, alternatif ürünlerin değerlendirilmemesi düşündürücü.

Kırklareli ve çevresi iyi bir toprağa sahip ve sulama Imkanları ikinci ürün ekimi için müsait son zamanlarda bu çevrede mısır ekimi büyük hızla artıyor. Mısır tarladan belli bir nem oranında hasat edilir. Bunu fabrikanın işleyebilmesi için nem oranının düşürülmesi gerekir buda kurutma tesisini gerektirir. Bu kurutma tesislerinin TMO elinde başka vilayetlerde ve atıl vaziyette bulunduğunu tespit ettik. Bu tesisler ilimize getirilip çiftçimizin hizmetine sunulmalıdır. Eğer böyle olursa ikinci ürün ekimi, ürün verimi ve doğal olarak hayat standardı yükselir.

Artık çiftçi garip bir duruma düştü / düşürüldü!. Milletimizi besleyen bu kesimin sırtından artık inelim. Ufak ufak olsa da tırtıklamayı bırakalım.

Tarım konusu ciddi konudur. Artık savaşlar gıda ve su zeminine dayandırılıyor. Bu konular stratejik ve hayati öneme sahip konulardır.

Geç kalıyoruz daha da geç kalırsak aç kalırız.”