Hastane'nin mazereti var, hastaların mağduriyeti var

Hastane'nin mazereti var, hastaların mağduriyeti var

İlaç düzeyinin takibinde kullanılan “Valproik Asit Tahlili”nin Kırklareli Devlet Hastanesi’nde yapılmaması, bu konuda mağdur olan vatandaşlarımızı isyan noktasına getirdi. Öyle ki, hastanenin tahlili gerçekleştirmesi için imza kampanyası başlatan bir grup vatandaş, konu ile ilgili olarak Kırklareli Valiliği’ne bir de dilekçe sundu. Devlet Hastanesi’nden aldığımız bilgilere göre ise, bu tahlilin yapılabilmesi için ayda en az 200 hastanın tedaviye ihtiyaç duyması gerekiyor. Ilimizde ise ayda sadece 15 hastanın bu tahlile gereksinim duyuyor.

Bu konuda mağdur durumda bulunan vatandaşlar yaptıkları açıklamada şunları kaydettiler;

“Sürekli ilaç kullanan hastaların yaptırmak zorunda olduğu (Valproik Asit) tahlil Kırklareli Devlet Hastanesi’nde yapılmamaktadır. Hastalar, başka şehirlerdeki hastanelere yönlendirilmektedirler. Hastalar son derece mağdur durumdadır. Bu tahlilin bir an önce Kırklareli Hastanesi’nde yapılması acildir.

Bu konuda mahalle sakinleri olarak imza kampanyasını başlatmış durumdayız. Hastanemizde bu tahlili yapacak imkanlar sağlanmalıdır.”

Kırklareli Devlet Hastanesi’nden edindiğimiz bilgilere göre ise, bu tahlil şu anda Edirne Tıp Fakültesi’nde bile yapılamıyor. Ayrıca tahlilin yapılabilmesi için en az 200 hastanın bu tahlile ihtiyaç duyması gerektiği belirtildi. Oysa ilimizde aylık ortalama sadece 15 hasta ilaç düzeyinin takibinde kullanılan “Valproik Asit Tahlili”ne gereksinim duyuyor.

Oldukça masraflı olan bu test için 200 hastanın birden tahlil yaptırması gerekiyor. Eğer sadece 15 hasta için tahlil yapılırsa, geriye gelen 185 test imkanı boşa gitmiş, dolayısıyla ortaya büyük bir zarar çıkmış oluyor.

Hal böyle olunca mağduru durumdaki hasta yine, başka şehirlerin hastanelerinde tahlil yaptırmak zorunda kalıyor. Bakalım Kırklareli Devlet Hastanesi’ndeki bu sorun nasıl çözümlenecek?