Hava Ambulansı ilk görevini yaptı

Sağlık Bakanlığı tarafından Kırklareli'ne hizmet vermek için tahsis edilen Hava Ambulansı dün ilk görevini gerçekleştirdi. Beyin kanaması geçiren 63 yaşındaki Hasan Alsancak ambulans helikopter ile İstanbul'daki bir hastaneye nakil edildi.


Sağlık Bakanlığı tarafından hava ambulansı hizmetinden faydalanacak iller arasında Kırklareli’nin de olduğu açıklanmıştı. Bu açıklamanın ardından Kırklareli İl Sağlık Müdürü Mehmet Bilgin, Marmara Bölgesi’nde ambulans helikopterlerin daha etkin kullanımının sağlanması amacıyla İstanbul Sağlık Müdürlüğü koordinasyonuyla düzenlenen toplantıya katılmıştı.
Hasta ya da yaralıya ulaşma noktasında daha hızlı ve iyi hizmet verilebilmesi için kullanılacak olan Hava Ambulansları Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Heliportu’nda göreve hazır bulunuyordu. Bu ambulanslardan bir tanesi dün Kırklareli Devlet Hastanesi’nde Beyin kanaması geçiren 63 yaşındaki Hasan Alsancak’ı İstanbul Çamlıca Hospitalyum Hastanesi’ne nakil etmek için Kırklareli Atatürk Stadyumu’na indi.
Torunun sünneti için hastaneye geldiği sırada fenalaşarak saat 11.00 sıralarında Beyin Kanaması geçiren hastanın saat 16.15’te nakil edilmesi sırasında Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin’de hazır bulundu. Bu hizmetin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten Dr. Bilgin şunları kaydetti:
“Kırklareli’nde ilk defa bugün bu hizmet gerçekleştirilecek. Kaymakamlıklarımıza yazı yazdık. Heliport Alanları için bizlere koordinatları verdiler. Uçuş ekibine bizim 112 ekibimiz aldığımız bu koordinatları veriyor. Bizde hastamızı belirtelen o yere götürüyoruz. Hava Ambulansı da gelip hastayı o yerden alıp gideceği yere nakil ediyor. Bütün ilçelerimizde bu alanlar mevcut durumda bulunuyor. Koordinatları belli. Bunlara ek olarak da İğneada ve Kıyıköyü’de bu hizmetin içine koyduk. Buralarda turizm sezonunda boğulmalar ve yaralanmalar oluyor.
Şu an buradan naklini yapacağımız hastamızda torununun sünneti için hastanemize geldiğinde beyin kanaması geçiriyor. İlk müdahale yapılıyor. Şu anda yaşam fonksiyonları kontrol altında ama yoğun bakımı olan ileri bir merkeze sevki gerekiyordu bizde helikopter isteğinde bulunduk. Bu helikopter isteme her durumda olmayacak. Buna 112 Komuta Merkezi ve Tıbbi ekibimiz karar verecek. Bunların endikasyonunu onlar koyacak, bunlar endikasyonu koyduğu andan itibaren bizim iletişimimiz ile hastamızı nakle hazır hale getirdikten sonra naklini gerçekleştireceğiz.” (s)