Havsa 9. Tarım Aletleri, Hayvancılık Ve Emtia Festivali başladı

Edirne'nin Havsa ilçesinde 9. Tarım Aletleri, Hayvancılık ve Emtia Festivali başladı.


 
Edirne Valisi Mustafa Büyük, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, festival öncesinde Havsa Kaymakam Vekili Kamil Sarıaslan'la birlikte Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin'i ziyaret etti.
Vali Büyük, Kılıçdaroğlu ve diğer ilgililer, daha sonra yürüyerek Havsa Atatürk Meydanı'na geldi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.
Buradaki törenden sonra Edirne Belediyesi bandosu eşliğinde festival açılışının yapılacağı Havsa Belediyesi Yazlık Düğün Salonu'na geçildi.
Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sami Aladağ, protokoldeki Kılıçdaroğlu'nun yanına gelerek, ''Çiftçi zor durumda, sütümüz ucuza gidiyor, bunları Mecliste konuş'' dedi. Aladağ, Kılıçdaroğlu'na birliğin amblemini taşıyan porselen tabak hediye etti. Hediye için teşekkür eden Kılıçdaroğlu, çiftçinin sorunlarını her zaman dile getirdiğini söyledi.
Edirne Valisi Büyük, açılışta yaptığı konuşmada, festivalde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Festival ve panayırın Türk kültüründe önemli yeri olduğunu vurgulayan Büyük, ''Bu tür etkinlikler çiftçiler için, hayvan yetiştiricileri için önemli. Biz de Valilik olarak, İl Tarım Müdürlüğü olarak festivalde yer aldık'' dedi.
Havsa Belediye Başkanı Tekin de festivallerin, panayırların, şenliklerin birlikteliğe katkı sağladığını belirtti.
Sami Aladağ ise köylünün Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Köylü milletin efendisidir'' sözüne sadık kalarak, efendiliğini koruduğunu dile getirdi.
    
     -DAMIZLIK İNEK YARIŞMASI-
 
Festival kapsamında buzağı yarışması düzenlendi. Yaşları 5 ile 10 arasında değişen 8 çocuk, buzağılarla sahneye çıktı.
Seçici kurul, bu kategoride derecelendirmeye gitmeyerek 8 buzağıyı da birinci seçti.
     Vali Büyük, buzağıları sahneye çıkaran çocuklara çeyrek altın hediye etti.
Daha sonra Damızlık İnek Yarışması yapıldı. Genç, orta yaşlı ve yaşlı inekler kategorisinde düzenlenen yarışmaya 39 inek katıldı.
Değerlendirme sonucu genç inekler kategorisinde Habiller köyünden Reşat Filiz'e ait ''Sude'' adlı inek birinci, Arpaç köyünden İsmail Akgün'e ait ''Ergül'' adlı inek ikinci, Oğulpaşa köyünden Yılmaz Arda'ya adlı ''Fisun'' adlı inek üçüncü seçildi.
Orta yaşlı inekler kategorisinde ise Bakışlar köyünden Kasım Orhan'ın ''Ekim'' adlı ineği birinci, Oğulpaşa köyünden Yılmaz Arda'nın ''Bahar'' adlı ineği ikinci, Habiller köyünden Reşat Filiz'in ''Aysu'' adlı ineği üçüncü oldu.
Yaşlı ineklerde de Oğulpaşa köyünden Hüseyin Okumuş'un ''Gülbeyaz'' adlı ineği birinci, Abalar köyünden Ahmet Pehlivan'ın ''Filiz'' adlı ineği ikinci, Musulça köyünden Ali Efe'nin ''Derya'' adlı ineği üçüncü seçildi.
Kategorilerde birinci olan ineklerin sahiplerine 800 lira, 1 ton yem, büyük altın, ikinci ineklerin sahiplerine 600 lira, 750 kilogram yem, yarım altın, üçüncülere 400 lira, 750 kilogram yem ve küçük altın verildi.
Ayrıca üç kategori birincileri arasında yapılan yarışma sonucu, ''Şampiyonlar Şampiyonu'' Reşat Filiz'e ait ''Sude'' adlı inek oldu. İneğin sahibine, süt sağma makinesi hediye edildi.
Vali Büyük, festivale katkı sağlayanlara plaket sundu.
Festival 16 Ağustosa kadar devam edecek. aa