Hayrabolu'da ‘Baca Temizliği' uyarısı

Hayrabolu Belediyesi İtfaiye Amiri İsmail Eken, kış mevsimine girerken bacaların uzman kişilerce temizlenmesi gerektiğini belirtti.


İtfaiye Amiri Eken, yaptığı açıklamada kış aylarında istenmeyen birçok olaya neden olan soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, kış gelmeden sobaların kurulması aşamasında mutlaka bacaların uzman kişilerce temizletilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Eken, Havalar soğumadan biran önce vatandaşların bacalarını uzman kişilere temizletmesinin önemine değinerek, ''Vatandaşların, kendi yöntemleriyle bacalara bir şeyler dökerek, naftalinle yakarak içerisine bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalışılması son derece yanlış bir uygulamadır'' dedi.

Doğalgazlı bacaların yılda bir, Fueloil, Mazot ve katı yakıtlı bacaların yılda iki defa temizletilmesi gerektiğini belirten Eken, şunları kaydetti:
''Şofben bacası, mutfak havalandırması, doğalgaz sobası, şömine ve barbekü bacalarının yılda bir sefer temizletilmesi can güvenliği açısından son derece önemli. Kullanılan bacada yakılan yakıt sonucu ortaya çıkan ve insan sağlığı açısından son derece zararlı olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Temizlenmeyen bacalar iyi çekiş yapmadığında gaz atmosfere karışamaz ve zehirlenmelere neden olur. Yanma veriminin yüksek, ısınma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması için bacaların temizliği mutlaka uzman kişilerce yapılmalı.''

Baca temizletilmesinin yasal zorunluluk olduğunu belirten Eken, temizlenen bacalar ile kazan ısı verimiyle kazanın ömrünün uzamasına, brülörün verimli yanmasına, brülörün arıza sıklığının azalmasına, kazan, brülör ve baca korozyonunun azalmasına, bacadan kaynaklanan yangın tehlikesinin ve karbondioksit zehirlenme riskinin ortadan kalkmasına ve yapı güvenliğinin artmasına neden olacağını kaydetti. aa