''Hayrabolu, Tarım Makineleri'nin Merkezi olacak''

  Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesi, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi (KSSK) bünyesinde faaliyet gösteren 100 işletmede üretilen Tarım Makineleriyle Türkiye'nin merkezi olmayı hedefliyor.


Hayrabolu KSSK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Durmaz yaptığı açıklamasında 232 iş yeri bulunan sitede değişik sektörlerde üretim yapıldığını belirterek, 100 işletmede ise Tarım Makinesi üretildiğini söyledi.
İşletme sahiplerinin son teknolojik imkanları kullanarak ürettikleri tarım makinelerini yurdun dört bir yanına pazarladığını anlatan Durmaz, bazı makinelerin ise yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi hakkında yayımlan tebliğ uyarınca sanayi sitesindeki bazı işletmelerde üretim kapasitesinin arttığını anlatan Durmaz, şöyle konuştu:
''Devlet tarafından çiftçilerimize yapılan yüzde 50 devlet desteği sanayi sitemizde mibzer satışlarına olumlu yansıdı. Tarım makineleri üreticileri devlet teşviki kapsamında ürünlerini daha kolay satar hale geldi. Bazı işletmelerimizde teşvikli makine satışı yapabilmek için eksikliklerini gidererek yetki belgesi almak için standartlarını yükseltmeye başladılar. Şu an ilçemizde tarım makineleri ve ekipmanları satma yetkisi olan 8 firmamız da mibzer üretimine devam ediyor.''
* Avrupa Ülkeleriyle Rekabet
Durmaz, sanayi sitesinde yaz ve kış aylarında sezonluk ürünler imal edildiğini kaydetti. İlkbaharda işletmelerde kültivatör, pulluk, tırmık gibi toprak işleme makineleri üretiminin arttığını belirten Durmaz, ''100 kişinin çalıştığı işletmelerde üretilen makineler büyük rağbet görüyor. Birçok işletmemiz ürünlerini kendileri pazarlarken, bayilik ile çalışan işletmelerimiz de var. Bunların sayısı da her geçen gün artıyor. Sanayi sitemizde bulunan bazı işletmeler Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni fabrikalar yaparak sitemizden taşınıyorlar'' diye konuştu.
İlçede ABİGEM ve KOSGEB destekli kurulan ORTKA Tarım Makineleri imalatı yapan işletmede teknolojik tarım makinelerinin üretilmesinin üreticileri tesisleşme ve yeni teknolojik ürünleri kullanılma teşvik ettiğini anlatan Durmaz, şöyle devam etti:
''Sanayi sitesindeki birçok işletme artık Avrupa ve dünya pazarlarıyla rekabet edebilecek seviyeye geldi. Teknolojik makinelerin kullanımının arttığı sanayi sitesinde yılda yaklaşık değişik ürün yelpazesinde 5000'e yakın tarım makinesi üretiliyor. Bunlar yurt içinin yanı sıra başta komşu ülkeler Yunanistan, Bulgaristan olmak üzere diğer Avrupa Birliği ülkelerine de ihraç ediliyor Hayrabolu, tarım makinelerini merkezi olacak.'' aa