Hayvanlar mı insanlara, yoksa insanlar mı hayvanlara zarar veriyor?

Kırklareli Sokak Hayvanları Koruma Derneği bu sorunun cevabını arıyor; 'Hayvanlar mı insanlara, yoksa insanlar mı hayvanlara zarar veriyor?'

Kırklareli’nde 9 Nisan günü kurulan Kırklareli Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Yönetimi gazetemizi ziyaret ederek sokak hayvanları kendilerine zarar verilmediği sürece insanlara bir şey yapmayacaklarını belirttiler. Gazetemizi ziyaret eden Dernek Başkanı Erkan Dokudur ve Derneğin Kurucu Üyeleri Seval Çetintaş, Şebnem Pehlivan, İlhan Ardalı ile Pınar Kerimler sokak hayvanlarını öldürmenin çare olmadığı belirttiler. Başkan Dokudur yaptığı konuşmada; “Biz yeni kurulmuş bir dernek olarak Kırklareli’ndeki sokak hayvanlarına sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız. Günümüzde basında ve halk arasında sokak hayvanları için olumsuz düşünceler olduğunu görüyoruz. Evet Kırklareli’nde çok fazla ve gruplar halinde gezen sokak köpekleri var. Bunlardan kurtulmanın yolu öldürmek olamaz. Çünkü bizlerin yaşamaya hakkı olduğu kadar onlarında yaşamaya hakları var. Biz bu sokak hayvanlarının azalması için çeşitli çalışmalar yapacağız. En önce Kırklareli’nde köpekleri kısırlaştırarak çoğalmalarını önlememiz gerekiyor. Bunun yanı sıra sahipli köpekleri de kısırlaştırmalıyız. Çünkü köpekler yavruladığı zaman, yavrular sahipleri tarafından bakılmıyor ve sokağa salınıyor. Biz bu kısırlaştırma işlemleri için belediyeden hayvan barınağını ortak kullanmayı teklif edeceğiz. Böylelikle belediyenin yükü hafiflemiş olacak ve hayvanları kısırlaştırılmış olacak. Üremesi engellenmiş olan sokak hayvanları üreyemeyecek ve çevreye zarar veremeyecek.
Çevreye zarar verme konusu ise ayrı bir konu. İnsanlar sokak köpeklerinin kendilerine zarar verdiğini söylüyorlar. Evet belki köpekler insanlara saldırıyor olabilir ama bunun tek bir nedeni var, oda insanların köpeklere taşla sopayla vurması. Hayvanlara o şekilde saldırı yapılıyor. Size de birisi taş ve sopa ile vursa eminim ki sizde karşı tarafa zarar vermeyi düşünür ve zarar verirsiniz. Belki tüm insanlar köpeklere zarar vermiyor ama bunu yapan birkaç kişi sayesinde hayvanlar diğer insanlara da saldırıyor.
Belediye ile yapacağımız ortak çalışma sonrasında hayvanları kısırlaştırarak sokak köpekleri kısırlaştırılmasının yanı sıra hasta olanlara da tedavi uygulanacak. Bunun için belediyeden ve halktan destek bekliyoruz.
Belediyenin gece geç saatlerde köpekleri öldürdüğü şeklinde duyumlarda alıyoruz. Bunlar yapılmaması gereken şeyler. Durum böyle olunca hayvanların mı insanlara, yoksa insanların mı hayvanlara zarar verdiği düşünülür” ifadelerini kullandı. (yy)